Üveg-ihletésű hangszerről volt már szó korábban, amikor Benjamin Franklin üveg-armónikájáról írtam, de persze nem ő volt (van/lesz) az egyetlen, akit zeneszerzésre inspirált az üveg zengése.
 
Egy ausztrál művészpáros, Eugene Ughetti zeneszerző, ütős ill. Elaine Miles üvegművész egy közös kísérleti projektben, a Glass Percussion Project-ben találta meg ezzel kapcsolatos elképzeléseik közös halmazát.
 
 
Látvány, hang, fény, mozgás - mindez egy performanszon belül, több, mint 1500 darabos kézzel készült, fújt, víztiszta üvegtárggyal (25 helyi üvegművész alkotása)... tehát van itt üvegxilofon, gong, serleg, szél-harang, de sima ablaküveg és annak szilánkjai is... elképzelhető, hogy nem kis idő, és energia volt nemcsak a "hangszer-kollekció" összeállítása, elrendezése, hanem azok összehangolása, egyetlen meditatív hangfolyamba rendezése is.
 
A projektben zenészeken kívül hangmérnökök és látványtervezők egy csapata is segédkezett, hogy a zengés, csilingelés, csörrenés látványban, hangzásban mind elbűvölőbb, éteri legyen...és urambocsá, cseppnyi elektronikus manipuláció is befigyelt, hogy jobban segítsék akár a legkisebb rezonancia szétterjedését...
..azaz magát, a természet visszhangjait.
 
A következő előadás 2010 júliusában, a Bay 20 színházban, Sydney-ben lesz.
 
Részlet az előadásból: