Tavaszi különkiadás gyanánt, ma, március 21.-én jöjjön egy ünnapi poszt.

Egyrészt ma van a tavaszi napéjegyenlőség, vagyis a csillagászati tavasz kezdete (Éljen! Éljen!), emellett A Faji Megkülönböztetés Elleni Nemzetközi Küzdelem Napja, meg a Költészet Világnapja, és a Planetáris Tudat Világnapja (jelentsen ez bármit is), valamint  - hogy kicsit a világ más tájára is kitekintsünk: Namíbiában ma van a függetlenség napja, Szíriában pedig a nők napja.

Ezért jöjjön ma egy olyan hétköznapi üvegtárgyunk – a homokóra -, ami az időmérés egyik régi, de klasszik eszköze.

Előnye, hogy működéséhez semmiféle külső energiaforrás nem kell – ha csak azt nem vesszük külső energiaforrásnak, hogy valakinek meg kell azt fordítania - (sem elektromos, sem mechanikus), ezért nem is romolhat el.

Az ötletes eszköz felépítése igen egyszerű: két, egyforma nagyságú, nagyjából kúp alakú edényből áll, amelyek lyukas csúcsai egymáshoz vannak illesztve. A felső edényt homokkal (de korábban használtak e célra porított márványt, higanyt, ólomport is) töltik meg, amely bizonyos idő alatt a nyíláson át az alsó edénybe folyik. Ha a felső edény kiürült, a homokórát megfordítják, hogy ismét a homokkal telt edény álljon felül.

A homokóra, mint tárgy, legkorábban egy 1338-as freskón jelenik meg, Ambrogio Lorenzetti – A jó kormány allegóriáján.

Írásos formában pedig egy hajózási listában bukkan fel először, a La George listáján, 1345-ben.

A homokóra egyébként is a tengeri időmérés egyik megbízható eszköze volt, Magellán hajónként 18 homokórát vitt magával Föld körüli útjára.

(A hajóapród feladata volt a homokóra megfordítása, és az idők lejegyzése a hajónaplóba. A navigációhoz az időt mindig délhez viszonyították, amikor a Nap a zentjén állt.)

 

Imitt-amott falusi templomokban is használták, ahol a szószékre állítva a pap prédikációinak időtartamának meghatározását segítette.

 

Szimbólikus értelemben az idő és a halál attributuma; ezt rendesen csontváznak ábrázolják, mely homokórát visel kezében vagy fején,

ill szárnyas homokóraként... merugye: „Hogy repül az idő!”

 

(Tetoválásokon szintén a mai napig az egyik legkedveltebb minta)

A 20. század végéig telefonbeszélgetések időtartamának mérésére is használtak (díjszabási okokból) 3 percre beállított homokórákat, műanyag edényekkel.

Ma leggyakrabban a lágytojás főzési idejének mérését szolgálhatja (ha ugyan nem pöccintette ki valami dizájnos elektromos gadget), ill. az informatikában a homokóra piktogramja azt jelzi, hogy a felhasználónak várakoznia kell, vagyis „homokórázik”.

További érdekes momentum, ha már fentebb szóba kerültek a női hölgyek: a női test egy bizonyos formája is lehet ilyen, méreteket tekintve a 36 24 36, biztos mond valamit azoknak, akik ezt értik, és hogy ez manapság mennyire lehet ideális alak, arról Marilyn Manson kedvesének, Dita von Teese-nek biztos lenne véleménye.

Végül, de nem utolsó sorban, van magyar vonatkozású momentuma is a homokóra-témának, ui. nálunk található a világ legnagyobb homokórája.

A budapesti időkerék  - mely az Európai Úniós csatlakozásunk egyik szimbóluma is - nyolc méter átmérőjű, szélessége két méter. Vörös gránitból, rozsdamentes acélból és golyóellenálló üvegből készült. A súlya hatvan tonna. Az átfordítást az év utolsó napján egy csörlő segítségével végzik.

A beruházás 350 milliós összköltségéből az állam 220 milliót vállalt, a többi a befektetők adománya.

(korábbi (nem) hétköznapi üvegtárgyak az üveges blogon: az üveg gombkilincs, dekanterek és karaffák, a pezsgőspohár, az üveggyöngy, az üveggolyó, az üvegszem és a golyóálló üveg.

Forrás, fotók innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen meg innen.