Kerek, áttetsző, hosszúkás, szögletes, piros, sokszínű, irizáló...és még holnap reggelig sorolhatnánk, annyi formában van jelen -díszítő, rituális funkciója révén -  tulajdonképpen azóta, mióta embernek nevezzük magunkat...
hangzása miatt Kosztolányi Dezső pedig egyenesen a 10 legszebb magyar szó közé válogatta.
 
Bár kezdetben (ezeket már TALÁN üvegnek lehetett nevezni) egyfajta fajansz-gyöngyökként bontakoztak ki a nagy, súlyos egyiptomi parókák alatt: agyag-golyók üvegzománccal a felületükön... versengve, és lépést tartva a különböző természetes kristályokból csiszolt gyöngyökkel.
 
Előállításuk metódusa alapján szokás kategorizálni őket:  lámpagyöngyök, húzott üveggyöngyök, és formába öntött, préselt üveggyöngyök.
 
Ha unod a technika-órai részleteket, ugorj a "Tény" kezdetű lenti mondathoz.
 
A lámpagyöngyök: valószínűleg ez a legkorábbi technika, amivel üveggyöngyöt állítottak elő. Lényege, hogy különböző üvegpálcákat (ezek lehetnek akár muránói üvegműhelyekből kikerül speciális színösszetételűek is) addig hevítenek, amíg képlékenyek nem lesznek, majd egy fémpálcára dolgozva alakítják, dekorálják, végül egy speciális hűtési technikával visszahűtik.
A húzott üveggyöngyök szintén egy ősi csoport, a metódus feltételezhetően indiai származású, majd a technika átkerült a fekete kontinensre.
Itt többféle módszer működőképes, de mindnek az a lényege, hogy a képlékeny üveget úgy kell kihúzni egy fémpálca segítségével, hogy a benne képződő buborék lesz a gyöngy rése. A továbbfejleszett módszer eredményezte az üveggyöngyök ipari előállítását is.
A préselt vagy formába öntött üveggyöngyök módszerét Bohemiának (Cseh köztársaság) köszönhetjük... e módszer során az előzőkhöz képest gondosabban kidolgozott, csíkos, mintás gyöngyök keletkeznek. (igazán népszerűvé az képessége tette, hogy drágább kivitelezésű, mintájú gyöngyöket képes olcsóbb technológiával "másolni")
 
Korábban már írtam a dichroic üvegről, amely manapság lassan átveszi az egyeduralmat a művészi üveggyöngy készítés területén az ólomkristály, és muránói gyöngyöktől.
 
Tény, hogy az üvegből készült ékszerek régen és ma is arra hivatottak, hogy gazdagságot, kiváltságosságot sugalljanak és a csábítás művészetét szolgálják.
 
A belőlük készült ékszerek révén utazta be a világot, adták-vették egymást közt a nagy történelmi kultúrák, inspirációs lökést adva a helyi művészeknek, fenntartva és fejlesztve a helyi, tradicionális mintavilágot... és néha csalárd eszközei a megvesztegetésnek.
Talán a leghíresebb történet, ami arról szól, hogy 1626-ban az indiánok 24 dollárnyi üveggyöngyért adták el Manhattan-t a hollandoknak...és bizony valahol még manapság is elég ezekből egy maréknyi nyaklánc, hogy előnyökhöz jusson az ember.
 
(a marketing szakmában ismert kifejezés az üveggyöngy-effekt, amelynek lényege, hogy egy cég, üzleti ügyfélkörének apró, jelképes ajándékokat ad, fenntartva és ápolva a jó kapcsolatot. természetesen megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire hasznos ez, de egyelőre úgy tűnik, működőképes!)
 
A női vonzerő kiemelésének egyik klasszik fortélya a személyiséghez, temperamentumhoz, és karakterhez jól passzoló üveggyöngy ékszer.
Csillió szín- és alak-variánsuk, az üveg anyagának varázsa révén nyaklánc, fülbevaló, karkötő, gyűrű formájában ejti tudattalanul rabul az arra fogékony férfiszemeket...hogy onnan továbbvezesse a megfelelő helyre: kiemelje az arc profilját, a nyak ívét, a filigrán kezet..és a kebleket.
 
Manapság háziasszonyok, szinglik, és tinilányok milliói készít eská ékszert magának (köztük milyen szépeket találni!)... nem beszélve az art kategóriáról...és mind tudják: a műanyag talmi, olcsó csillogása nem vetekszik az üveg ezerszínű ragyogásával.
 
És végül, egyik kedvenc gyöngy-tobzódós videóklippem Björk-től:

 

Az egyes ékszerek képanyaga innen, innen, innen meg innen származik.