Ha valaki beteg, vagy valami testi nyavalyája van, ma már elég sok módja van annak, hogy kimásszon belőle.
Vannak, akik csak kundoktorbácsiban bíznak, a rendelőben szépen besorjáznak a futószalagon, megkapják kezükbe az éppen aktuálisan pushy antibiotikumot, oszt haccójon... és vannak, akik (először megpróbálnak rájönni, miért is lettek betegek - hisz szép, nagy szakirodalma van (hogy csak a legjobbat említsem: Dahlke: Betegség, mint szimbólum)) megpróbálják kikúrálni magukat valami emberibb módszerrel.
 
Nem véletlen a régies kikúrálni szó, ui. a mai posztban a népi gyógyászat egyik (ma is népszerű) módszerét ragozom, ami nem más, mint a (hivatalosan) dermato-vakuum reflexológia avagy köznyelvi nevén: köpölyözés, pohárvetés, nyuvasztás.
A téma komolyságát alátámasztandó, nincs ma már egy olyan komoly természetgyógyász-képzési sem, ahol ez ne lenne kötelező tananyag, vizsgatétel (kínai, tibeti, orosz területeken teljesen bevett, hétköznapi gyógyítási mód)
 
A módszert egyidősnek tartják az emberiséggel, hiszen a tűzzel, tüzes dolgokkal gyógyításról már a korai civilizációkból fennmaradt emlékek is mesélnek.
A legrégebbi feljegyzés, ami a köpölyözésről szól, a Ling-dinasztia korából származik Kínából, az időszámításunk utáni III. századból.
Létezik egy kínai közmondás, miszerint: "Amit gyógyszerrel meg lehet gyógyítani, azt köpölyözéssel is meg lehet. Köpölyözéssel azt a betegséget is gyógyítani lehet, amit gyógyszerrel nem.”.
Szinte majdnem minden nemzetnél ismert és elterjedt.
 
A modern orvostudomány megjelenése előtt nálunk sem volt máshogy, mint másutt, táltosok, tudományosok, halottlátók, bábák, javasasszonyok, füvesek, borbélyok végezték a gyógyítást, ám mivel a magyar falu orvosi ellátottsága a múltban rendkívül alacsony szinten állt, minden idősebb asszonynak szükségszerűen értenie kellett az egyszerűbb betegségek gyógyításához is (akiket később szinte maga alá gyűrt a rengeteg boszorkányper). (Az előkelők orvosai és a faluk gyógyítói közti különbség századokon át inkább csak a honorárium nagyságában fejeződött ki.)
Gyógyítás címszó alatt persze találunk sok irracionális eljárást is (ezekbe most nem mennék bele, bár szerintem rendívül szórakoztató (és elborzasztó) téma), és sok olyat is, aminek tényleges, tapasztalati haszna volt, beépülve az örvostudomány alkalmazott módszerei közé, majd onnan újra kiiktatva (hazánkban a köpölyözést 1945 után tiltották ki az orvosi gyakorlatból)
 
De nézzük, hogyan is néz ki tulajdonképpen ez a külső, fizikális gyógymód, hogyan kell elképzelni, mire való... és poszt végén kiderül, modern "ruhában" hogyan kerülhetett méregdrága szépségszalonokba.
 
Lényege röviden: gyújt-szív-lenntart avagy a felmelegített (vagy előtte alkoholos vattával belülről), kitörölt üvegharangban egy kis lánggal felmelegítik a levegőt, majd egy gyors mozdulattal felhelyezik a testre, a keletkezett vákuum szívóhatása miatt azok 10-20-30 percig is képesek a bőrön megmaradni.
(itt jön a képbe a kínai orvoslás, ahol ezeket kifejezetten a betegségnek megfelelő reflexpontokra helyezik)
 
Az alkalmazott anyag és módszer szerint több fajtáját különböztetjük meg:
Anyaga alapján létezik:
Bambusznád (itt gyógynövényes főzetben előtte kifőzik) -,
kerámia- és (amiért a blogon helyet kaphatott) üveg-köpöly, amely átláthatósága (az alatta zajló folyamatok szakszerű ellenőrizhetősége) miatt a legkedveltebb.
 
Az általános köpölyözés módjai: ülő köpöly (egyszerűen felhelyezik az üvegharangokat  a megfelelő pontokra és azok max. 10-15 percig ott is maradnak)...
csúsztatós köpöly (nyuvasztás) (ebben az esetben a beolajozott/bekrémezett hátra helyeznek 1 vagy 2 üveget a fent említett módszerrel, és a meridián irányával megegyező módon, nagy bőrfelületen le- és felhúzzák őket)...

villám- vagy cuppogó köpöly (egy ponton helyezik fel és veszik le többször ugyanazt a poharat).
(le úgy veszik, hogy egyik ujjukat a pohár alá nyomják, megszüntetve a vákuumot)
 
Létezik egy bloody verzsön is, (amit a muszlim gyógyítók al-hijama-nak neveznek), ami nálunk jelenleg csak orvosi közreműködéssel végezhető: ekkor a reflexpontokon tűszúrásokkal vért serkentenek, és erre helyezik fel a köpölypoharakat.
 
A kezelések után, a felhelyezések helyén bőrpirosodás maradhat (melyeknek színe szintén beszédes) a bőrön... ami a kiszívottnyakkaljötthaza-effekthez hasonlóan pár napig még megmaradhat.  
(mellékelt fotón Wang Qun kínai versenyúszó látható verseny előtt, valószínűleg ő is egy ilyen kezelésen esett át)
 
Hogy célzottan mire jó mindez?
Hatására a hajszálerek kitágulnak, vérbőség keletkezik. Ez úgy történik, hogy a test távolabbi pontjairól a köpölyözés helyére áramlik a vér. Ilyenkor tehát a távoli területeken vérhiány állapot alakul ki. Erre a szervezet úgy reagál, mintha valahol nagy vérveszteség volna.
Elkezdi erőteljesen termelni az új vért, mozgósítja a szervezet vérellátásának a felelőseit. Csökken az erekben a belső nyomás, az erek külső falára így a testnedvek tudnak nagyobb nyomást gyakorolni, ami a vér pH-ját egyensúly irányba tereli. Az erekre ható külső nyomás növekedése a sejtekben vált ki pozitív reakciót  A kezeléskor a hajszálerekből a besűrűsödött vér, elöregedett, sérült vértestecskéi (véreztetéskor) eltávoznak.
Ezoterikus hatásai: Az energiapályák szabaddá tételére jó. A köpölyözés elvezeti a mérges energiát, a rossz vért, salakanyagot, a gonosz szelet és a nedvességet. Helyreállítja a yin-yang egyensúlyt.
Testi szinten : Javasolt reumás derék- és hátpanaszokra, izületi panaszokra, fejfájás, szédülés, hányinger elmulasztására,  magas vérnyomás mérséklésére, hasmenés, puffadás esetén.... és nem ragozom, ez maga az alternatív gyógyászat jolly jokere.
 
Egy-egy kezelés között egy napnak el kell telnie, és kb. 10 kezelés hatékony, de már a 3. után érzékelhető javulás.
 
(kérdezzemegkezelőorvosátgyóccerészét rész: tilos mindenütt, ahol a bőrön sérülés, festékes anyajegy, hólyag, bőrfekély, daganat, vizenyő van. Száraz, kicserepesedett, ekcémás bőrön! Epilepsziás ill. egyéb rohamban, ájult, kómás állapotban; fejen, arcon; szív felett és közvetlen a közelében; nagyerek felett (trombózisos lábon!); terhes nők esetében a hason, mellkason; vérzékeny betegeknél; súlyos szívbetegségben; cukorbetegségben; alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatt; daganatos betegeknél; menstruáció ideje alatt; és ahol köpölyözés előző nyomai még meg vannak; 6 évesnél fiatalabb gyerekeken és 70 év feletti öregeken)
 
Fent említett gyógyhatásai mellett fellépő erős bőrstimuláló effektje miatt szinte adta magát, hogy megjelenjen olyan helyeken is, ahol inkább narancsbőr-eltűntető, fogyasztó, méregtelenítő hatását domborítják: wellness-fittness szalonok, kozmetikák.
Ezeken a (spiritualitásra kevésbé fogékony közönség miatt)  helyeken vagy elektromos vákuumszívó berendezéseket használnak (melyek ugyanolyan működési elven dolgoznak, mint üveg-testvéreik), vagy speciális vákuum-berendezéseket, mint pl. a hypoxi-rendszereket, amelyeket elnézve semmi kétség nem férhet hozzá, hogy a 21. században vagyunk.
 
(Folk és üveg 1., 3. és 4. rész)

Egyéb demonstráló videók:

https://www.youtube.com/watch?v=NweGEgup74Q

https://www.youtube.com/watch?v=xBadVE6PdYI

Forrás:
Dömötör Tekla: A magyar nép hiedelemvilága, Corvina Kiadó, 1981