Idén is, mint 10 éve minden évben, a londoni Serpentine Galéria megbíztott egy építészt, hogy tervezzen neki egy ideiglenes pavilont a Kensington Garden-be, nem messze a galériától.

Az egyetlen kitétel a projektben, hogy csak olyan építészt bíznak meg a feladattal, aki még nevörevör nem tervezett Nagy-Britanniában semmit.

A választás ezúttal Jean Nouvel francia sztárépítészre esett.
(Nouvel munkái korábbi posztokban itt és itt)

El is készült a pavilon, amihez a piros színt társítani már szinte annyira evidens ebben az országban - gondoljunk csak a telefonfülkékre, az emeletes buszokra stb.-, mint nálunk a belvárosban részegen hangoskodókat ahhoz a tényhez, hogy angolok.

Nouvel korábbi munkáival összehasonlítva a Serpentine pavilon építészeti szempontból talán kevésbé annyira látványos, mint azt vártuk volna.
Egy nyitott pavilon, némi sátorhangulat, de azzal, hogy szinte minden fala piros és áttetsző, a nagy zöld területben a hangulatok pavilonjává emeli.

A látvány olyan lehet, mint mikor gyerekkorunkban a szemünk elé tartottuk a mikuláscsomag celofánját, és úgy jöttünk-mentünk.

Itt lehet pingpongozni, függőágyakban fetrengeni, kávézolni, sakkozni, vagy az éppen odaszervezett eseményeken részt venni.

A pavilon 2010 október 17.-éig látogatható.