Az anekdota szerint, amikor egy alkalommal Jean Nouvel, az Agbar torony tervezôje Budapesten tartott egy elôadást a Francia Intézetben, miután jó sokat késett, elôrebocsátotta, hogy ne kérdezzenek Tôle semmit Budapestrôl, mert csak most érkezett, és másnap reggel már korán távozik, semmi érdemit nem tud mondani, tulajdonképpen azt sem tudja hol van.

Jöjjön hát a perc, amikor mi mondhatunk valami érdemit arról az épületérôl, amely szemtelenül túl akarja szárnyalni Barcelona egy másik ikonikus épületét, a La Sagrada Familia-t.

Egy olyan irodaházról van szó, amely a barcelonai vízmûveknek (
Aigües de Barcelona) ad otthont, és nevét a Groupo Agbar nevû befektetôi cégcsoportról kapta, amelynek érdekeltségei vannak a vízmûvekben.

Ezek itt a száraz adatok: 38 szintes, 144.4 m magas (a városban a 3. legmagasabb), és építése 150 millió euróba került.

A nem hétköznapi alakú épület vázát egy megerôsített betonszerkezet alkotja, amelybe 4 500 ablaknyílást terveztek, kívûlre pedig egy különleges, hôvezérelt üvegpanel héjat.

Valamelyik nap az Urbanistán feltették a kérdést, hogy vajon melyek a Budapest testrészeinek megfefelô területek... nos, Nouvel hiába is mondogatja, hogy ôt a Barcelona melletti Montserrat hegység, meg a gejzírként kitörô vízsugár ihlette... csak a vak nem látja, hogy az épület alakja alsó hangon is egy vibrátort formáz, ha pedig cseppet vulgárisabban közelítjük meg a kérdést, egy percnyi kétségünk sincs afelôl, hol is van Barcelona jól megtermett hímtagja.
(de szintén elterjedt a hízelgô végbélkúp és töltény hasonlat is)

A provokatív felhőkarcolót személyesen maga a spanyol király adta át 2005 szeptember 16.-án.

Az épület szinén meghatározó jellemzője az az éjjeli díszvilágítás, amely a homlokzatban elhelyezett 4,500 LED-nek köszönhetô, a 16 millió színárnylatot létrehozó éjszakai szinorgiát külön szoftver vezérli, rátéve még egy lapáttal az amúgy is ufóságszámba menô összképre.

Visszatérve a különbözô fokú áttetszôsséggel rendelkezô üvegpanelekre: a torony külsején érzékelt hőmérséklet alapján - amelyet mintegy 59,619 db, 16,000 m2-nyi festett fémlemezborítás fölött helyeztek el -  vezérelt rendszer szerint nyílik ill. záródik, a terv szerint az irodaház légkondicionálását kiegészítve csökkentik így annak energia fogyasztását.

Ôsszefoglalásul:
Sokat markolt, keveset fogott? avagy Igen! Igen! Még több bazinagy kortárs épületet mindenhová?

 



Utolsó kép az építés ideje alatt készült. Na? Ezmiez?

Fotók, infók innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen,
innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen.