... mármint a Guiness Rekordok Könyve szerint is.

 

Helyszín: Justice, Chicago egyik külvárosa az USA-ban, azon belül az itt található Resurrection Cemetery.

 

Itt áll az az 1971-ben átadott brilliánsan egyszerű fehér mauzóleum, pontosabban fedett urnatemető, melynek oldalfalai maguk a poszt főszereplői: a mintegy 2.100 négyzetméternyi, és 182 méter hosszúságú színesüveg installáció.

 

Az épület összességében maga a modernizmus megtestesítője: annak ellenére, hogy katolikus, a soknégyzetméternyi bibliai történetben a hittételek keverednek a modern tudományos ismeretanyaggal... az Édenkertben Ádám és Éva mellett dinoszaurusz legelészik... a végítélet pedig atomvillanással, nukleáris gombafelhővel jön el.

(számos apró részletében is nagyon érdekes: láthatunk rádióantennát, űrrakétát és fejük tetején szent lángot hordozó szenteket is)

 

A hatalmas üvegbetétek sajátos belsők derengést, napsütéses időben szinte lángoló színkorgiát vetítenek a puritán falakra.

 

Hipnotikus és szürreális. Megáll az idő.

 

Az üvegfalat Conrad Pickel, a Pickel Studio vezetője tervezte; és a végleges átadást négy évnyi tervezői munka előzte meg.

 

Maga a temető szépen rendezett, hatalmas, és ami még figyelemreméltó, hogy a sírok között a környéken szabadon kószáló szarvasokat is látni.

Fotók innen, innen, innen, innen meg innen.