A világ 2 legnagyobb földgömb-modelljéről lesz ma szó, az egyik Bostonban, a Massachusetts Avenue-n található, ez a Mapparium, a másik, ami megdöntötte előző méretbeli rekordját pedig Yarmouth-ban, Mainben.

 

A Mapparium-ot a New York Daily News épületnek híres óriási forgó gömbje ihlette, Chester Lindsay Churchill bostoni építész tervei alapján készült, dátumilag pedig 1935-ben járunk.

 

A háromemelet nagy festettüveg gömb közepén egy üveghídon át lehet közlekedni, a többszáz lámpát természetesen ma már LED-ek váltották fel.

 

A Mapparium abban is különleges, hogy az egyetlen olyan hely a világon, ahol a speciális perspektíva miatt a Föld felszínét torzításmentesen láthatjuk.

 

Lenyűgöző látványt nyújthat élőben, a fotók, amiket most láttok, természetesen titokban készültek, hiszen a helyszínen fotózni tilos... úgyhogy miután megnézted a képeket, töröld a gépedről a hivatkozást, agyadból az egész emlékét, és ha teheted, inkább menj el szépen a helyszínre :)

 

A látnivalót érdekessé teszi, hogy bár 1935 óta nagyot változott a világ, ezen a térképen még az akkori állapotok maradtak: Afrika, mint európai államok gyarmatainak összessége, Izrael nem létezik, Németország és Oroszország még egységes...

 

Rejtett képessége: a gömbhelyiségben felerősödik minden hang, és még a leghalkabb suttogást is tisztán hallani.

 

És most jöjjön a 2000-ben átadott trónörökös, mely az Eartha nevet kapta.

 

Ez a világ legnagyobb forgó földgömbje. True... hiszen a David DeLorme által tervezett óriás 41 láb magas és 1:1,000,000-hoz méretarányban készült.

Forog (két elektromos motor hajtja), és ami a valóságban egy nap, az neki 18 perc, tengelye a mi Földünkéhez hasonló módon 23,5 fokban megdöntött.

 

DE... nem a sors iróniája, hogy a Föld legnagyobb földgömb-modellje egy köré épített üvegházban fő a saját levében?

 

Fotók innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen meg innen.