Tegnap egy igazán klassz, egésznapos konferencián, a TEDx-n vettem részt... aki ismeri, tudja, hogy rövid, de velős gondolatmeneteket lehet itt meghallgatni korunk legprogresszívebb gondolkodóitól (nem is beszélve a nagyon színes résztvevői táborról, akik nagyon nyitottak egymásra is).
Aki nem tudott eljönni, annak jó hír, hogy az összes elhangzott előadást feltöltik a napokban - talán jó közös program lehet barátokkal együtt megnézni.
 
Ott láttam Hatvani Ádám, a Sporaarchitekts építésziroda egyik tagjának előadását, és végre valami jót és izgalmasat is hallhattam a most épülő 4-es metróról.
(a budapesti csapat egyébként egy nyitott szemléletű fiatal építésziroda, ahol építészek, designerek és más területekről érkező gondolkodók közös alkotói platformot hoztak létre az építészet, a városfejlődés, a kutatás és a fejlesztés területén)
 
Ők azok, akik az új vonal Fővám téri és Gellért téri állomásának arculatát, szerkezetét megtervezték, és az általuk kitalált friss koncepció révén, tádááám: természetes fény világítja majd meg a metromegállókat.
 
A többemelet mélyen húzódó megállók fölötti részeket megnyitották (plázaszerű szintek helyett), és nem oszlopok tartják majd, hanem a  - csontszövet mintájára - egy speciális, keresztirányú vasbeton-háló...létrehozva ezzel egy modern dómot.
 
Ezek a terv képei:
 
És így néz ki még a dolog a valóságban: