Itt az évvége, eljött hát az az időszak, amikor mindenhol lazábban kezelik a dolgokat... sokan most veszik ki a megmaradt szabadságukat, a tv-ből meg ömlik a "jópofa hülyéskedés" - bemondók szerepelnek paródiákban, és hamarosan Józsibarátot is láthatjuk bukfencet vetni.
 
Na... ha már hivatalosan is lehet furcsaságokat mutogatni  - nem mintha nekem eddig ehhez kellet volna bármilyen kiemelt alkalom :) - bedobnék én is valamit a közösbe.
 
A blog egyik olvasója, Rékuc ajánlotta a figyelmembe a mai témát, lesz benne ármány, Jézus, nemzeti büszkeségtől dagadó keblek, sok-sok színes üveg, indiánok, tankot magából kibocsátó csatahajó, és megdöbb: Darth Vader...
...és hol az az épület, ahol mindez egy helyre koncentrálódik? Ez a Washington National Cathedral.
 
Ígérem nem lesz sok duma, a töltöttkáposzta és a hurka között megfáradt lélek amúgy sem túlzottan befogadó semmi olyasmire, ahol sokat kell olvasni (tisztelet a kivételnek)... megkönnyítem a dolgokat, szokásos módon sok-sok képpel mesélek inkább.
 
A neogótikus templom eredeti, lánykori neve egyébként Szent Péter és Szent Pál katedrális, és ahogy a mostani nevéből kitalálható: Az Amerikai Egyesült Államok fővárosának északnyugati negyedében található.
Vallási hovatartozását tekintve episzkopális, vagyis protestáns, de annak egy speciális, a katolikus egyházhoz hasonló hierarchiájú, az anglikán egyház egyik ágának tekinthető egyházról van szó.
 
További "leg": a világ hatodik legnagyobb temploma (az USÁ-n belül a második).
 
Az alapkő-letétel 1907. szeptember 29-én, Theodore Roosevelt elnök (és majd 20.000 egybegyűlt) jelenlétében történt - 1912-ben adták át az első szentélyt -, és röpke 83 év alatt el is készült ( az utolsó darabok 1990-ben kerültek a helyükre George H. W. Bush megtisztelő felügyelete alatt.) A katedrális körüli "dolgokat" egy külön alapítvány kezeli)
 
A középkori fílingre hajazó épületben van minden, mi szem-szájnak ingere: gótikus ívek, boltozatok, mészkőből faragott kődíszítés, ólomüveg ablakok...
... és végre megérkeztünk a lényeghez: több, mint kétszáz van belőlük az épületben.
 
Itt megtekinthető belőlük egy jó nagy adag, de érdemes megemlékeznünk néhányról konkrétan, mint például a Space Window-ról, amely a holdraszállásnak állít emléket, és központi eleme tartalmaz egy üvegbuborékba zárt holdkőzet-darabkát, amelyet maga Neil Armstrong hozott haza. Eská.
 
Az színes ablakok dekoratív elemeinek többsége nyílván telistele van keresztény tematikájú ábrázolással (absztrakt és hagyományos), de egyik-másik nemzeti jelentőségű eseményeknek, ill. személyeknek éppúgy emléket állít:
pl. az Új-Angliát 1620-ban megalapító puritánok találkozása az indián őslakosokkal...
 
...vagy az 1804-es Lewis és Clarkot expedíció...
 
...valamint a (számukra) szívmegdobogtató Iwo Jima-i zászló-kitűzés.
 
...de van itt tankot magából kibocsátó csatahajó, és égve zuhanó harci repülő is.
 
És a számtalan gyönyörűen faragott kődísz, groteszk vízköpő között, hopp, egy gonosz Darth Vader fej :)
(ami kábé akkora merészség (nyitottság?), mintha a Mátyás templom egyik oldalára a Varjúdombi mesék egyik szereplőjének faragott fejét tették volna ki)
 
A képeken jól látható - átélni meg fantasztikus lehet - micsoda színtobzódás van, ha napos időben ezeken az ablakokon tódul be a fény... színes árnyékot vetve szinte mindenre.