Biztos eljátszottál már a gondolattal, hogy mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre.
A túlélést segítő dolgokon kívül lenne bármi olyan, ami olthatná a kultúrszomjadat is?
 
A 2006-ban átadott Holland Audiovizuális Intézet (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) adattára biztos jó kiindulópont lehetne, ha mondjuk holland-e (avagy hollandbuzi) vagy...
...ugyanis a rotterdami Neutelings Riedijk Architects építésziroda tervei alapján készült hilversumi audio-vizuális archívum az egyik legnagyobb az európaiak közül.
 
Olyan noébárkája ez, ahol az emeleteket több mint 700.000 órányi rádiós, zenei, és televíziós anyag tölt meg... a felhasználók számára hozzáférhetővé téve a holland kulturális örökség egy szeletét.
 
A holland NAVA valójában több, mint csak egy gyűjtemény, ahol a diákok és a tudósok fejest ugorhatnak az adatbázisba, üzleti vállalkozás is, hisz vállalatok, újságírók, műsorszóró szervezetek és egyéb médiaorgánumok kaphatnak jópénzért (a szerzői jogvédelmet is kezeve) anyagokat.
 
A napi szinten bővülő gyűjtemény digitalizálása a hozzáférhetőség mellett természetesen a megóvást is szolgálja.
 
De térjünk rá az épület fizimiskájára, ami után a kortárs építészet iránt rajongó ember megnyalhatja mind a 10 ujját:
A 40.000.000 euróból megvalósított, funkcionálisan 3 részre tagolt épület 10 szintből áll, amiből öt a föld felett, öt a föld alatt található.
 
A földalatti részben a holland rádió és televízió-felvételek nemzeti archívumát találjuk egy Kékszakállú herceg várához hasonló high-tech labirintusban,  a föld fölötti szinteken  pedig médiamúzeumot, a harmadik elem pedig az intézet irodaháza.
A három rész egy hatalmas, nyitott átriumban találkozik, ahová az épület modern díszítésű homlokzatán keresztül ömlik a színes fény.
 
Az egész intézetet borító lenyűgöző üvegdekoráció Jaap Drupsteen grafikus tervei alapján készült.
A szemből elmosódott színes képeknek tűnő képmozaikok valójában domborképek (alsó/oldalsó szemszögből látható igazán),
 
melyek a holland televíziózás híres képeit örökítik meg.
(Drupsteent egyébként a holland videóművészet keresztapjának tartják... innovatív zene-televízió-programjairól és a holland bankjegyek egy sorozatának tervezőjeként ismert.)