2009 október 04.-én egy estére - egy nem túl szép, de legalább érdekes - rózsaszín díszkivilágítást kap a Lánchíd két hatalmas tartópillére oroszlánostul, és az apropó egy Egészség Hídja nevű rendezvénysorozat. A megmozdulás célja, hogy a társadalom figyelmét az egészséges életmód, a stressz helyes kezelése és a megfelelő táplálkozás révén a mellrák betegség elkerülésére irányítsa, egyúttal tudatosítsa a szűrővizsgálatok jelentőségét...
 
...de az az igazság, ha minden magyar nőihölgy fülébe közvetlenül ordítanának is bele egy hatalmas (rózsaszín?) szócsővel, akkor is fennállna az a helyzet, ami manapság a téma körül tudvalevő:
ez a vezető halálok a 35 év feletti nők körében, és hogy az érintettek 90 %-a tökéletesen meggyógyulhatna, HA idejében jutna gyógymódhoz.
...mert (és persze tisztelet a kivételnek) az egészség egyelőre nem akkora érték, hogy bemozdítsa őket, és elmenjenek az ingyenes szűrővizsgálatra...
(pedig, mi lehet ennél fontosabb az életben? Válasz:  - hogy egy klasszikot idézzek -: "Csak egészség legyen!")
 
Szóval ismétlem tagoltan is: IN-GYE-NES.
 
Hazánk ebből a szempontból a nagyon jó kondíciókkal rendelkezik, ui. egyike vagyunk annak a mindössze kilenc uniós tagállamnak, ahol a szűrés ingyenes. Ráadásul az ingyenesség nem csak a kiemelten veszélyeztetett korúakra, beutaltakra és szűrésre behívót kapott hölgyekre érvényes, hanem mindenkire, aki szeretné elvégeztetni a vizsgálatot valamelyik mammográfiás centrumban.
A várakozási idő a bejelentkezéses rendszernek köszönhetően minimális, a pácienseket megbízható géppark várja. A 45-65 év közötti nőket kétévente invitálják szűrésre, megfelelően az Európai Unió által is átvett szakmai ajánlásnak.
 
A bevezetett orvosi szűrővizsgálatok előtti időkben a mellrákos esetek 80-90%-át maguk az érintettek fedezték föl, de sajnos rendszerint túl későn, hiszen a betegség korai stádiumban egyáltalán nem jár fájdalommal. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést, mert nem megbízható (ettől függetlenül tanácsos időnként elvégezni).
A mellrákot a legkorábbi stádiumban észlelve a betegek túlélési esélye 90%-os. Ma a nőket sújtó rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a legnagyobb arányban a mellrák szedi áldozatait: 2004-ben 2316 magyar asszony halt meg miatta.
A sikeresség immár nem az államon múlik, hanem azon, hogy a nők csak és kizárólag a maguk egészsége érdekében komolyan veszik-e a meghívást a szűrésre.
 
De visszatérve a megmozdulásra (figyelem, ez is egy olyan esemény, ami a mindennapi pártpolitika felett áll): így részt vesz az eseményen az est fővédnöke Dr. Dobrev Klára, April H. Foley, az USA új magyarországi nagykövete, Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter, karöltve Dr. Dávid Ibolyával, valamint Pelczné Gáll Ildikóval, esetleg feltűnhetnek még önkéntes segítői minőségükben egyéb nőcelebek, mint Adamikné Kovács Katalin, Csomor Csilla, dr. Sütő Enikő, Tallós Rita, Ungár Anikó, Zsadon Andrea, Ráckevei Anna, Karafiáth Orsolya, Szulák Andrea, Geszler Dorottya, Jakupcsek Gabriella.... és netán az egyesület arcai: Dobó Kata, Galambos Erzsi, Oroszlán Szonja és Sebestyén Márta.
 
A rendezvény időpontja: 2006. október 8. 11:00 órától
Helyszíne: Budapest, V. Roosevelt tér, a Lánchíd pesti hídfője, valamint a Lánchíd

Dress code: valami rózsaszín (mindegy mi: sál, kiskosztüm, kesztyű vagy papucs orrán pamutbojt, csak az istenért, rózsaszín legyen!)

 
Lesz véradási lehetőség; ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint-, vércukorszint- és légzésfunkció-mérés, mobil digitális mammográf készülék bemutató, tájékoztató és szórakoztató programok, este 18:00-tól Figyelemfelkeltő séta a Lánchídon (amelyre a díszvendégek mellett minden egészség iránti elkötelezettet szeretettel várnak), a séta után jótékonysági koncert a mellrák ellen.  
 
(A fővárosihoz hasonló figyelemfelhívó sétára kerül sor október 7-én Miskolcon is. A Magyarországon idén öt éves múltra visszatekintő rendezvénysorozathoz ugyanis immár vidéki városok is csatlakoztak: Cegléd, Miskolc, Kazár, Kecskemét, jövőre már Orosháza is.)
 
Ha nem is tetszenek elmenni a lánchídi sétára (ami szerintem kár lenne - tudva, hogy sok, mellrákot meg/túlélt gyógyult hölgy is ott lesz, és a közös bajból kilábalás mindig jó közös platform -), na, irgum-burgum, de szűrővizsgálatra mindenképp!
 
Fotók innen, innen, innen.