Végy egy ív papirost, hajtogasd össze harmonikaszerűen, az első lapra rajzolj egy figurát, vedd ügyeskezedbe az ollót, majd egyik oldalról közelítve vágd körbe azt úgy, hogy a másik oldalon meghagyod az összeköttetést.
Most az egész folyamatot képzeld Hollandiába, és mindezt Tord Boontje kezébe.
Tátátátáááá!
 
Persze nem ilyen pofoneccerű, belátom én, és bagatellizálni sem szeretném az általa létrehozott lámpák koncepcióját...de ha jól megnézed őket, megint csak az van, hogy jól választotta ki azt az A-t B-vel összekötő egyenes utat, amit a design és a funkció között olyan ritkán látunk működni.
..és basszus ezekben még humor is van!..meg kedvesség, báj is! :)
..meg persze a nagybetűs TERMÉSZET titokzatossága, még ha nyomokban (ihlet formájában) is.
 
Na, és ha jól van bennük összeházasítva a kortárs-modernizmus a tradíciókkal (ha már járt valaki Indonéziában, az megcsodálhatta mennyire működik ott még manapság is az árny-színház)... a korszerű technológia alkalmazása pedig lehetővé teszi, hogy vicces testet kapjanak...ne már, hogy nem váltanak ki belőled legalább egy kis mosolyt.
 
Képzelet-cirógatás... asszociáció-beindítás... finom virágfüzér-árny-játék...ja, hogy ne gyerekeskedjünk már?
Mermérne? Ha már itt tartunk, legtöbb lámpáját kifejezetten 8-15 éves kislányok szobájába képzelném el...ott viszont baromi jól mutatnának.
 
A 2009-es, Future Flora nevű fény-virág-hibrid sorozatát (amit a - már sok korábbi munkáját is a szárnyai alá vevő, Los Angeles-i Artecnica forgalmaz) pedig scifit kedvelő fiatal hölgyekébe (avagy hobby-kertész urakéba?) - képzeld, van ilyen is :)
 
Organikus mintakincsből dolgozni (kifejezettem meg virágokat figyelgetni tervezés előtt) azt jelenti, hogy tudunk és merünk visszafordulni oda, ahonnan jövünk: gyermeki önmagunkhoz, amikor a földön kúszó, lilavirágú bükkönyből, meg pár ágból bunkert építettünk... vagy mindenféle virágokból fűzért fontunk, és a közeli patakba dobtuk...
 
..és ez a tudatalattinkba kódolt szimbólum-rendszer garantálja, hogy nemzedékről-nemzedékre lesznek ilyen tárgyaink...
..most virágeső-lámpák... 50 év múlva?