Pár napja sincs, hogy este f9-kor (sötétbe borult helyett) világszerte lekapcsoltak néhány villanyt.
Ezt a hepöninget úgy hívják, a Föld Órája.

Este 20.30-kor kezdôdik Ausztráliában, és idôzónáról idôzónára vándorolva a népek, nemzetek (és azon belül a píszínek látszani akaró államok minisztériumai, és magánemberei egyaránt) le-le kapcsolják egy órára a villanyt, a tv-t, a számítógépet, a Haja Sofiá-t, a Colosseum-ot, a Budai várat ... stb.

Mindezt a lenti, gyönyörû képeken látni a is fogjátok.

De amirôl valójában ordítanak ezek a képek, az a fényszennyezés.

Emelje fel a kezét, aki a háza elé kisétálva 50-100-nál több csillagot lát.
Most azok, akik csak 5-10-et.
Tippeljétek meg, melyik tábor lehet nagyobb?

Hogy mi is az a fényszennyzés?
Kevesen gondolnak arra, hogy nem csak kémiai, biológiai anyagokkal károsíthatjuk környezetünket.
A fény (és általában az elektromágneses sugárzás) is környezetszennyező lehet.

A fényszennyezés, amelett, hogy érzékenyen érinti a hivatásos és amatõrcsillagászokat - hiszen miatta elvesztik az ég felé nyíló ablakukat-, talán a legkisebb gond, de a nagy fényesség megzavarja az adott élôhely ökoszisztémáját, az abban élô állatpopulációk bioritmusát... és nem utolsó sorban: veszélybe került a csillagos ég látványa, amely az emberiség kulturális örökségének is része kellene hogy legyen.

Az éjszakai égbolt háttérfényessége folyamatosan emelkedik a légkörbõl visszaverődő felszíni fények miatt. A fölfelé irányuló fény jelentõs része ráadásul kárba ment energia. Jól megtervezett és telepített utcai világítótestekkel nem csak az égitestek látványa maradna meg, de jelentõs elektromos energiát takaríthatnánk meg.

Már eljött az a sci-fibe illô kor, amikor Csillagoségbolt-parkok létesülnek világszerte.
Olyan megmaradt védôbástyák ezek, ahol a legkevesebb háttérfénny jelenlétével élvezhetjük a gyönyörû, határtalan, milliárdcsillagos éjszakai eget, úgy, ahogy van.

A Zselici Tájvédelmi Körzet 2009. november 15-én egy skóciai parkkal egy időben, Európában elsőként nyerte el a "Nemzetközi Csillagoségbolt-park" címet. A Zselici Csillagoségbolt-park híreiről és eseményeiről (pl . az éjszakai túrákról) itt olvashattok. (Elindult a Hortobágyi Csillagoségbolt-park új honlapja is. Remény szerint a Zselici Tájvédelmi Körzetben megvalósult Parkot követve hamarosan a Hortobágy hivatalosan is megkaphatja a Csillagoségbolt-park címet.)

A Föld Órája eseménysorozatot sokan a remény szimbólumaként értékelik.
Igen, meglehet, hogy a közös felelősségvállalás, a fenntartható jövőért való munkálkodás szimbóluma, és örömteli a csatlakozási hajlandóság növekedése... de ami a lenti képekrôl számomra egyertelmûen kiderül: gyönyörû egy pazarlóan kivilágított nagyváros, de a lámpák fényénél szebb a szerény, de természetes, csillagos éccaka.



Fotók innen.