Vízkő-gyűrű a pohár tetejénél? Kiszáradt mini-tó a váza alján? Meg ilyen-olyan makacs folt a szemüvegen?
 
Háztartást (valóban) vezető anyukák/apukák/nagymamák (és szegény elhunyt exszomszédom, Babónéni) mondják meg most - a nagy őszi befőző-szezon utolsó hajrájában - a tutit...
 
Figyelem! Olyan tartományba érkezünk, amivel már a valóban-istenbizonyíték (mosogatógép) sem bír el... de nem vennék rá mérget, hogy egyik-másik praktika nem vajákoskodás-e.
 
Egy biztos: környezetkímélő (egyben antibakteriális és szagtalanító).
 
- Alapszabály1.: a türelmes áztatás (könnyebben lejön, ha ázott előtte pár órácskát)
- Alapszabály2.: az üveg nem bírja a hirtelen hőmérsékletingadozást, ezért ne tegyük a hideg poharat forró vízbe, és viszont.
- Alapszabály3.: ne használj fémdörzsit, dörzsis szivacsot, pengét, mert ezek (a rákerülő szemcsék miatt) összekarcolhatják az üveg felületét.
- Alapszabály4.: az el/lemosás utáni utolsó fázis: valami puha ruhával (műtárgyak esetében szarvasbőr ajánlott) történő törölgetés.
 
És íme a módszerek:
 
- Ha olyan üveget akarunk tisztítani, aminek nagyon keskeny a szája, rakjunk bele apróra tépett újságpapírt vagy burgonyahéjat vagy kávézaccot vagy sok csalánlevelet, majd öntsünk rá vizet. Várjunk egy kicsit, majd rázzuk meg, végül öblítsük ki.
 
- Az üvegváza visszanyeri régi fényét, ha langyos víz és szalmiákszesz keverékével kimossuk.
 
- (Akár bolti) Citromlével vagy ecettel (20 %-os) átitatott vattát vagy szódabikarbóna és víz elegyéből készített masszát helyezzünk a vízköves területre, hagyjuk rajta kb. félóráig, majd vegyük le a dunsztot, és bő vízzel mossuk le.
 
- Ecetes tuti: 150 ml ecet (20 %-os)  + 150 ml víz + negyed teáskanál só. Forrald össze a vizet az ecettel, oldd fel benne a sót, majd ezt oszlasd el a vízköves területen, hagyd rajta egy félórát, majd bő vízzel öblítsd, és végül egy puha ronggyal töröld le.
 
Nektek milyen ökomóccer vált be? Írjatok!
(Ha valaki a kommentekben akar reklámozni valami "márkás" kemikáliát, azt bizisten kimoderálom!)
 
Fotók innen meg innen: