Dubai egyik legújabb architekt-dobása (bár még csak koncepció-szinten) egy Blue Crystal névre keresztelt úszó épület.
 
Persze nem meglepő, hogy ott...  és igazán semmi okunk a csodálkozásra, hiszen gombamód nőttek ki az elmúlt időszakban a TÉNYLEG megvalósult, még papíron is ámokfutásnak tűnő gigaberuházások.
 
Mármint a semmi (értsd homok és forróság) közepén.
 
..és mi lehetne, egy még az eddigiektől is ütősebb? naná, hogy egy úszó jéghegy.
 
A koncepció és a design a német Sven Sauer agyából pattant ki (2004-ben először), aki mellesleg digitális festő is (poszt végére beteszek majd pár képet tőle, a bluecrystal-os képek után már nem fog annyira sokkolni, ha látod, hogy a műfaj: scifi).
 
A luxus kategóriájú épületre visszatérve: a stílusában az organikus víz-fény-jég hatást az arab ornamentikával ötvöző úszó világon 5 szint áll majd a vendégek rendelkezésére.
..meg a beépített bónuszok: speciális építészeti megoldásainak köszönhetően a természetes erőforrásokat, mint pl. a fényt maximálisan kihasználja (gyakorlatilag áttetsző az egész, plusz a falba speciális napelemeket építenének be), a hűtőrendszer alapfunkciója pedig az alakból adódóan (levegő-cirkuláltatás és a fal egyes járataiba időnként víz-beengedés) autonóm...
A fényűző éttermek sokasága, víz alatti lounge, ez egyedi kilátás, a hektikus városi élettől távol, a jéghegyek sugallta csöndbe helyezi ki az ott kikapcsolódásra vágyó vendégeket.
 
A Blue-Lounge részt olyan interaktív asztalokkal tervezik felszerelni, amelyeknél speciális interfészek segítségével variálható a (kivetített) fény és a hang....
miközben a teljes számítógépes hálózat magába foglal egy olyan rendszert, amely a látogatókat a lábnyomaik alapján is utánkövetheti (gondolom inkább a nécsör-fílinget szeretnék ezzel is fokozni, és nem a bigbrotheriswachingyou-érzést) 
 
 Végső ász: a naplementével maga az épület megvilágítása (a struktúrát látva valószínűtlen élmény lehet) is változik.
 
Miután a helyi klímán gyakorlatilag szuper-ingerként működne egy ilyen épület, egy percig sem hiszem, hogy gyakori lenne a Megtelt felirat...:)
 
(az egész koncepcióval kapcsolatban persze nekem is átfutott az agyamon pár ellenvetés, hogy csak egyet említsek: az úszó jéghegyekről tudjuk, hogy csak kb. 10 %-uk látszik ki...a többi 90% pedig a víz alatt van, ami egyben (ha feltételezzük, hogy nem olvad, ami rendkívül instabillá teszi őket) a tőkesúly szerepét is betölti... gondolom a koncepció még nem teljes, mert végül mi is fogja ezt az épületet fenn- és egyensúlyban tartani?)
 
És a beígért Sven Sauer képek: