Miközben a legtöbbünk nap mint nap húz el utcai lámpák százai (van aki ezrei) mellett, kevés olyan pillanat adódik, amikor megáll az idő, és pillantásunkkal tovább időznénk bármelyiken is.
 
Beépültek az utca látványába, alázatosan szolgálnak minket és csak néha-néha veszünk észre egy-egy megkapó részletet, mikor pl. egy fa lombja körülöleli, vagy amikor a nagypelyhű hóesés óriáspitypangokká varázsolja őket. 
 
...és pont ez az a szelete a valóságnak, ahol egy apró változás, egy Amelie-s bűv-csepp (mint amikor titokban megszólalnak a fotón szereplők vagy az éjjeli lámpa)fenekestül képes megbolydítani a megszokott menetrendet.
 
Krištof Kintera prágai művész Miracle c. utcai installációja hasonló meseszerű bájjal működik... és az ott élők szerint, akik találkoznak vele nap mint nap (2008. 09. 12.-től 500 napon át), lehetetlen figyelmen kívül hagyni.

Egy módosított alakú utcai lámpáról van szó, amelynek fényudvara egy Assisi Szent Ferencet ábrázoló szobor fölé hajlik Tilburg (Hollandia) egyik kis utcájában.

Az itt működő konceptuális alkímia lényege a modern és a régi rendhagyó találkozása... mindkét tárgy ott volt már ki tudja mióta, de kettejük egymáshoz való viszonyát egy finom csavarintással kiemelte a megszokott kontextusból, létrehozva egy új, friss látványt.

Kintera egy másik projektjében (My Light Is Your Light címmel) - fentebb már használt varázspálcáját újra megsuhintva - nyersanyagként használt fel több, összeillesztett utcai lámpát, hogy egy grandiózus csillárt hozzon létre belőlük.

Ha a realizmusnak lenne mágiája, az ilyen lenne.

..és hogy ma se maradjatok zene nélkül, jöjjön a végére/hozzá a MÚM egyik klasszikusa a We Have A Map Of The Piano, de nem a hivatalos klippel:

 

We have a map of the piano from dani g on Vimeo.