A Chicago-i Millenium Parkban áll a 'Cloud Gate', ami Anish Kapoor brit művész köztéri szobra.
 
Becenevét - 'The Bean' -, alakjáról kapta... alakját pedig a folyékony higany áramlása ihletette.
(a művész más alkotásában is megjelenik a fluid tükröződés, mint téma. pl. a Sky Mirror-ban, de itt megnézheted a többit is.) 
 
Számokban kifejezve: a 10x20x13 méteres, kb. 100 tonnát nyomó jószág makulátlan felszínét 168 fényesre polírozott, rozsdamentes acél-tányér alkotja (belseje egy többrétegű acélváz, külseje pedig egy speciális hegesztési eljárással készült)
 
A Cloud Gate egyébként - 2006-os felállítása óta - nagy népszerűségnek örvend (egyesek szerint egy "turista-mágnes"), a képeken jól látható, milyen zseniális ötlet volt egy tükörsima tárgyat behelyezni a parkba, ami visszatükrözi a környéket felhőkarcolóstul, emberestül, egestül...
(2004-ben állították ki először, de Kapoor nem volt elégedett a végeredménnyel, ezért még "csiszoltak" rajta egy keveset..úgy két évnyit :)
 
..és  a körbe-körbe sétáláson túl szépen át lehet menni az objekt alsó íve alatt is.
 
Rejtett képesség: a szobor alsó részén egy omphalos-t (köldököt) találunk, ahol a kamra féregjárat-homorúságából fakadó visszatükröződések egészen bámulatos módon csavarják szét a valóság képét.... (sokan kifejezetten azért is jönnek el, hogy ezeket a kívűlről/alulról létrejövő relexiókat megcsodálhassa, lefotózhassa)
 
Nagyságának, alakjának, tökéletes simaságának együttes hatása "mintha lebegne"-fílinget, és földönkívüli jelleget kölcsönöz meki.
 
Mint ahogy nálunk lenne, ott is pörögtek pont eleget a szobor ellenzői: jujj, hogyan kell egy ilyet karbantartani? ... nyáron biztos nagyon felmelegszik, télen meg majd hozzáfagy az emberek nyelve... biztos össze-vissza tegelik majd a graffitis bandák... és bepiszkítják a galambok... szanaszét tapizzák az emberek, otthagyva kis zsíros ujjlenyomatukat... tehát született csillió ellenérv - mivel fentiek miatt sérülhet a szobor által nyújtott esztétikai élmény -, ami afelé nyomta volna a dolgot, hogy inkább ne ez legyen... de:
az lett, hogy alul, kb. 1,8 méterig naponta kétszer kézzel lemossák,  és évente kétszer kap egy teljes letisztítást.
 
Anish Kapoor szavai alkotásáról:
"I hope what I have done is make a serious work, which deals with serious questions about form, public space and an object in space. You can capture the popular imagination and hold other points of interest, but that is not what I set out to do, although there is inevitably a certain spectacular in an object like this."

dá feltett egy kérdés tegnap az Urbanistán:
Vajon mi nézne ki jól a Móricz Zsigmond körtéren a gomba helyén (avagy azt átalakítva)...a kérdés nem hagyott nyugodni, és arra jutottam, hogy egy Bab-hoz hasonló amorf likvid-tükrös alkotás (és ez nem zárja ki, hogy benne ne egy kvzó legyen :)... egy modern freak meeting point.
 
Így nézne ki, ha a Bab lenne ott.. szerintetek?