Temppeliaukiokirkko; Temppeliaukio Kirkko; Piruntorjuntabunkkeri, Rock Church, Church in the Rock - ez mind egy épület más-más neve.
Egy bámulatos, modern, lutheránus templomé, ami Helsinki (vicces nevű) Töölö negyedében található.
 
A helyszínt, ahol ma áll(?), már a 1930-as években egyházi célokra szánták, de a kezdeti tervezgetést a II. Világháború befagyasztotta...
...ám később a sors úgy hozta, hogy egy új építészeti kiírást követően (1961), Timo Suomalainen és Tuomo Suomalainen építész-fivérek terve nyert.
 
Persze egyes vélemények szerint gazdaságossági érvek is szóltak az új tervek mellett, hiszen így kb. egynegyede lett az eredeti beruházásnak..
A szerkezetet 1968 februárjában kezdték felhúzni, és a röpke másfélévnyi imádkozás meghozta a kívánt eredményt: 1969 egy szeptemberi napján már át is adták a felszentelt szikla-teplomot.
 
Az épület belső terét a masszív gránitsziklába vájt nagy üreg képezi
(az oltár hátsó fala egy olyan sziklafal, amit eredetileg egy visszavonuló gleccser hozott létre),
és 180 - a kupola és a sziklafal közti - ablakszeleten áramlik be a természetes fény... olyan látvány, mintha a nagy rézkupolát csak cérnavékony szálak tartanák.
Az akár egy UFO-nak is beillő templomban (szinte keresi az ember a szemivel a kéznyomatvezérelt parancsnoki hidat) nincs harangláb, mivel nincs harang.
(modern beütés, hogy a külső falon elhelyezett hangszórókból nyomatják a Taneli Kuusisto által komponált harangjátékot, ha arra van szükség)
...egyébként a templomot kiváló akusztikája miatt hangverseny-helyszínként is gyakran használják.
 
A Temppeliaukio Helsinki egyik legnépszerűbb turistacélpontja, azaz mintegy félmillió ember látogatja évenként, és mivel a város szívében helyezkedik el (felülről olyan, mint egy nagy, égre tekintő szem),
 
 külön kuriózum a templomot körülölelő, érintetlennek meghagyott sziklás terület, ami ott annyira eredeti karakterű, mint nálunk egy templomkert a maga árnyas gesztenyefáival.
A sziklatemplom népszerűségét valószínűleg a zömökségébe takkra belegyúrt természetes és mesterséges anyagok elegye adja (látszólag áthatolhatatlan kőszerkezetének köszönhetően az Anti-Devil Defense Bunker néven is emlegeteik)
Ha nem csak megnézni szeretnéd, hanem szeretnél részt venni egy nem finn nyelvű szertatáson is: minden vasárnap du. 2 órakor tartják az angol nyelvű istentiszteleteket