Hogy a Film életében milyen nagy szerepe van a fénynek, nem is érdemes ragozni, hiszen a Mozi alapja már eleve a fénnyel való sáfárkodás..
Vegyük inkább górcső alá azokat a filmeket, amikor a jelenetben fontos szerepet osztottak le egy-egy vastagon megküldött fénycsóvának.
(természetesen kitűnik, hogy a sci-fi-, horror- és edvencsör-múvik lesznek a legnagyobb felhasználók. Vigyázat! Spoiler-veszély!)
 
Harmadik típusú találkozások (1977)
rendező: Steven Spielberg
Az UFÓkkal kapcsolatos leggyakoribb "bizonyítékok" egyike a világ minden részén tapasztalt fényjelenségek tömkelege.
A filmben többször is borzolja az idegeket megjelenésükhöz kapcsolódó erős fényeskedés (a Richard Dreyfuss alakította karakter furgonos jelenete felejthetetlen), és a film végén kulcsfontosságú kommunikációs eszköz egy MOOG-fényorgona.
Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)
rendező: Steven Spielberg
Dél-amerikai indiánok sírrablók elleni praktikája... óegyiptomi maketten frigyláda helyének pontosítása... és a végső nagy szanaszét-fényorgia.a megmenekülés záloga: körmöm negyven, fogam húsz, ne nézz rám, mert megvakulsz.
E.T. (1982)
rendező: Steven Spielberg
Elliott első találkozása Ítivel a kukoricásban a film talán legparásabb jelenete: Fényforrás: egy zseblámpa
(a sokkal később készült főparafilmben, az Ideglelésben brillíroz igazán ez az effekt)
 
Tron (1982)
rendező: Steven Lisberger
A cybertérben élők kapcsolótábla-mintás ruhadarabjai bizisten, egy nap még visszaköszönnek a street-art-fashion-ben.
Szellemírtók (1984)
rendező: Ivan Reitman
Parajelenségek egyik szintén meghatározó effektjei az ilyen-olyan entitásokat kísérő fényjelenségek.
Film egyik csúcsjelenetében a kiszabadult szellemek egész New York-ot elárasztó hatalmas fényhullámokon keresztül gyűlnek a Gozer-t evilágra átsegítő fókuszba...
..nem beszélve az őket megbzzzgető háti sugárvető nyalábjairól.
Legenda (1985)
rendező: Ridley Scott
Mese az unikornisokat, és szerelmét féltő tini Tomkrúz ötletes patásördög-űzéséről: nem kell más hozzá, csak - célzottan összerakott tükrökkel bevezetett - napfény.
 
Interjú a vámpírral (1994)
rendező: Neil Jordan
A sok-sok vámpírosfilm-feldolgozás egyik - egyelőre konstans - közös vonása a napfénytől való irtózat... és a besték nem restek egymás ellen is használni.
A gyermek-vámpírt alakító Kirsten Dunst büntetése teremtőjének meggyilkolása miatt: kiteszik a Napra száradni.
(A később készült Penge c. filmben az új generációs vámpírok szintén ezzel a módszerrel számolnak le az uralkodó klánvezérrel)
Alkonyattól pirkadatig (1996)
rendező: Robert Rodriguez
Mikor már azt gondolnánk, hogy emberként életben maradt két főhősünknek semmi esélye, jön a golyóütötte falakból tóduló napfény, a vámpírok meg megszívják.
 
Batman
Ha a bűnözés az egekig csap Gotham-ben, jön valaki és felkapcsolja a Batman-jelet égre vetítő hatalmas reflektort...onnan már akár nyugodtan hátra is dőlhetünk: a városban cirkáló főhős tuti kipicsázza a gonoszokat.
 
Az ötödik elem (1997)
A szétégett kézből pikk-pakk újrarakott felsőrendű Lilu, egy - ömagában a 4 elemet egyesítő - fénysugárral semlegesíti a mindenséget fenyegető Rosszat.
rendező: Luc Besson
 
Végére egy igazi csemege, ami a spoiler szóról jutott eszembe, és bennem élő gonosz sugallja, hogy mutassam meg nektek :)
Pólóra, képernyőháttérnek zseniál!