Újabb architekt zoo-kuriózum, amit ezúttal a San Francisco-i California Academy of Sciences reprezentál nekünk.
A bemutatott épület nemcsak azért építészei bravúr, mert öko, hanem mert az eredetileg1916-ban épült, -majd 1989-ben a Loma Prieta-i földrengés által megcibált - akadémiai épületek és területet egy részét alakították át.
 
A Renzo Piano Building Workshop és Rana Creek által az épületbe álmodott 27 méter átmérőjű üvegkupola a világ legnagyobb, gömbölyű, esőerdőt bemutató kiállítása...de mint a majd a napokban látni fogjátok egy következő posztban, nem ők az egyetlenek, akik az édenkert földi megjelenéséhez irdatlan mennyiségű üveget használtak.
A csigavonalban haladó közlekedőn lépdelve 4 emeleten (ami 4 élettér is)  keresztül mutatják be egy gömb-esőerdőben a Borneó-i, Madagaszkár-i, Costa Rica-i és az Amazonas-menti flórát, faunát. 
 
A listán találunk mintegy 1600-féle állatfajtát - beleértve a szabadon repkedő 600-fajta madarat és lepkét, ill. 100-féle egzotikus hüllőt és kétéltűt, valamint egy denevérekkel teli barlangot is.
A trópusi édesvízi életteret szimuláló 380 ezer literes óriásakváriumban (jaja, a kihagyhatatlan áttetsző akryl-alagút is megvan :) 
több száz trópusi édesvízi hal cirkál, az emeletek közt üvegfalú lift közlekedik.
 
Fotózni ezerrel szabad!
 
Az benti trópusi atmoszféra ideális 29 celsiusfok körüli hőmérsékletét, és 75 %-os páratartalmát egy levegőforgató- és a sajátosan kialakított zöldtető-rendszer (mely a rá érkező esővizet is bepörgeti), 
fényviszonyait pedig 80 kör alakú tetőablak, és egy speciális világítás-rendszer biztosítja.
 
Bár itt valószínűleg mindig látogató-tumultus van (mellette planetárium is van, ill. minden csütörtökön DJ-s esti nyitvatartás), az efféle megvalósult tárlatokból sosem elég!
Videó az építkezésről:

 

...és homevideó a már kész glassz-zúlendben:

Fotótobzódás innen, innen, innen, innen, innen, innen, innnen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen: