Víz-parások, hal-parások, klausztrofóbok, tériszonyosok ne olvassák el/ne nézzék meg a mai posztot.
 
Bár itt nem kapod meg a fejed-fölött-elúszik-egy-cápa-féle jeges iszonyatot (mint a mi kis Tropicarium-unkban), de van randa hotel...meg csillióféle egzotik hal... igen...meg bazinagyság... meg olyan, mintha üvegből készült volna (közbe nem), ráadásul egy hotel belsejében: ez a berlini Radisson Blu Hotel.
 
A hotel előcsarnokában lévő hengeres akvárium jegyzi A világ legnagyobb hengeres akváriuma-címet: 25 méter magas (ebből 9 m a tartóállványzat), 11 méter átmérőjű, közel 1 millió liter vízzel, és 100 tengeri fajjal (mintegy 2600 hallal) van telistele. (két teljes munkaidejű búvár felelős az akvárium halainak táplálásáért, és a karbantartásért. rissz-rossz munka lehet, nem?)
 
(egy olyan képet nézve, ahol lebegő hal+épületszárny a háttérben a téma, bennem a globális-felmelegedés-miatt-víz-alá-kerülnek-az-épületek-parát ugrasztja elő)
 
A 2003 decemberében nyílt szálloda üveghengere valójában műanyag (akrylic glass), amit az amerikai Reynolds Polymer Technology gyártott, a designért és kivitelezésért pedig az ICM felelős (a NPS Tchoban Voss-szal karöltve).
 
Valójában ami bámulatraméltó itt, az a technikai bravúr, ahogyan létrehozták: A külső hengert négy darabban gyártották le, majd a helyszínen (kémiai hegesztéssel) állították össze, ezen kívül van egy belső henger, amit egy darabban szállítottak a helyszínre, abban fut egy lift, ami az akváriumon BELÜL visz fel annak tetejére (ahonnan egyenes út visz gasztro-konzumkodni, az étteremhez)
 
Az egyetlen dóm-szerű látvány a lift plafonjáról nyílik: abba a körablakba sűrűsödik a soktízmillió eurós beruházás.
 
Az egyes belső szobákból és lakosztályokból pont erre a monster-re látni - nem tudom tudod-e mi az, amit ők "ocean-view"-nak neveznek ott, de nekem teljesen más emlékeim vannak... és hiába tudom, hogy milyen sokféle hal úszkál benne, valahogy elvesznek abban a hodályban, a legendás német precizitás kiöli a trópusi fílinget.
 
Sajnos a (még oly) impozáns képek láttán sem tudok szabadulni az érzéstől, hogy ez az izé ottan olyan, mintha az épület gyomra lenne...
Élőben biztos legyűrne a látvány, de félek, CSAK a méreteivel.
 
2 édi levezető videó a végére, ahol a bumfordi lamantinok puhán nekicuffannak egy akvárium falának. Cukiság!

 

 

Fotók forrása innen, innen, innen, innen, innen, innen, meg innen,meg innen, innen.