A házimunkánál nincs nagyobb szívás a világon. (bár egyes feltételezések szerint a házimunka kifejezetten jó depresszió ellen, mert a végeredmény sikerélménnyel gazdagít...fene tudja, én ezt simán átadnám már a mindenféle robotoknak, ha lennének)
 
Ha megfőzte, egye is meg, utána meg a vízözön... akinek nem inge, ne vegye magára, ha meg igen, előtte vasalja ki maga.
 
A Dong-Seok Lee és Ji-Hyung Jung által tervezett üvegvasaló érdekes koncepciónak tűnik.
Vagy inkább csak szépnek?
 
Mindenesetre a 2008-as RedDot design award-on megkapták érte a piros pontot, de nézzünk, ne csak lássunk: mit is tud ez a jószág?
A B-Iron 725 munkanevet viselő darab edzett üvegből készült, dizájnosan elhelyezett elektromos fűtőszál (nikkel-króm) fut benne, a fogantyú pedig elforgatható.
 
Pro:
Egy vasalás akkor sikeres, ha gyűrődés-mentes, sima lesz az ing, nadrág, szoknya, alsónemű..bármi... az üveg-elem arra hivatott, hogy láthatod a ruhát, miközben dolgozol rajta: ez a vizuális kontakt segíti a folyamat hatékonyságát. (az anyag megégetését is gátolhatja ha szemmel lehet tartani a ténykedést)
A forma tetszetős, dizájnos, esztétikus, amellett, hogy klasszikus anyagokat használ.
...és ez valószínűleg azokra a vásárlókra hatna jól, akik prompt módon, a kűlcsíny alapján választanak egy soppingolás során.
 
Kontra:
Sokak szerint a gőz-funkció ma már elengedhetetlen a vasalás során, ebben pedig nincs ilyen.
(próbáljon meg valaki 30 inget kivasalni gőz nélkül...asszem' érezni fogja a különbséget :)
Talán érdemes a beépítésen dolgozni (bár sokan kézzel vagy mindenféle egyéb sprickolóval viszik fel a vizet a vasalandó ruhára).
A formára vonatkozó hangok sem egyértelműen lelkesek, és bevallom, elsőre nekem is egy kőművesek által használt vakolókanál jutott eszembe róla.
 
A fogantyú elhelyezése nem teszi lehetővé, hogy hatékonyan rá tudd nyomni a felületre az eszközt...viszont, ha a klasszikus elrendezés szerint a vasalótest fölé kerülne, az üveg által kibocsátott hő megégethetné a kezed.
 
Az üvegtesttel kapcsolatban is vannak még átgondolásra váró részek: ebben a koncepcióban a vasaló egésze melegedne fel - ezáltal baleset-veszélyesebb is -, a hőleadás így sokkal nagyobb területen történik...tulajdonképpen a beüzemelés után a fogantyút kivéve bármelyik részével lehetne vasalni :)
 
A fémvasalók felülete teflonnal bevont, ami az anyagok hozzáragadását gátolja - nincs adat erre vonatkozóan, hogy ezt miként oldanák meg...
A terveken nem látni hőfokszabályzót, márpedig sokféle anyaghoz, különböző hőmérséklet szükséges.
 
Összességében: a legtöbb háztartási eszköz egy hosszú, evolúciós folyamat eredménye... és mint ilyen, a visszacsatolásokon (használatból eredő tapasztalat) és az uralkodó esztétikai hatásokon keresztül formálódik... hogy a most bemutatott egyed egy vakvágány, vagy épp' egy nagy ötlet, ami még kibontásra vár? ... who knows?
 
A lényeg, hogy a végeredmény egy könnyebb, elviselhetőbb procedúra legyen...ne pedig az, hogy ugyanazt csináljuk, csak egy  szebb, csinibb eszközzel, és sokkal nehézkesebben.
 
E szerdai kisszines innen.