Végy egy várost (Montreal, Kanada), ahol az emberek a rissz-rossz időjárás miatt úgy ki vannak éhezve a színekre, mint egy falat kenyérre...  egy közintézményt...
..meg egy számítógépes grafikai programot... ereszd ezeket össze egy építész/művész-csapattal, és voilà: kész is a montreáli Kongresszusi Palota.
 
A stratégiai szempontból is a város szívének tekinthető Palais des congrès a város fontosabb negyedeinek összekötését is szolgálja: itt csatlakozik egymáshoz az üzleti negyed, a Chinatown és a történelmi Montreal... az itteni nyüzsiben igazán meg lehet feledkezni arról, hogy már csak pár szár km-t kell utaznod, és fenyők csilliói közt találod magad, a tajgán.
 
A funkciók sokrétű spektrumához, vagyis a kiállítók, tervezők, és látogatók emlékezetes élménnyel gazdagodásáért - nemcsak a rugalmas és minőségi szolgáltatásokkal szeretnének hozzájárulni, hanem egy igazán unikumnak tekinthető, egyedülálló épülettel is.
Elszántan kortárs... ünnepélyesen higgadt... de ugyanakkor derűsen, szinte játékosan nyitott mindenkire, aki ellátogat oda.
 
Az épületet alkotó üvegpanelek sokszorosan hálálják meg a gondos anyag-választást:
színes táblákat választva nappal bent szinte úszni lehet a lilában, pirosban, sárgában, amihez a természetes fény adja a tisztaerő-hátszelet, és mindeközben átlátszósága folytán rálátsz a város lüktetésére, a kinti áramlás pedig színesen tükröződik a felületén...optikailag nemhogy elvenne a területből, ahol épült, hanem visszaadja ugyanazt, csak megfotosoppolt verzióban :)...
...éjszaka pedig egy színesen átlátszó nagy kaleidoszkóp látszatát kelti.
 
Az eredeti épületet Victor Prus tervezte, aki a1970-es évek kíváló építésze volt, de az új épületszárnyakat, a bővítést egy építész-konzorcium irányította: Les architectes Tétreault, Parent, Languedoc et associés; Saia et Barbarese; és Ædifica... nekik köszönhető, hogy az épületen belül nagy hangsúlyt fektettek a különböző (helyi művészek által készített) műalkotások elhelyezésére alkalmas terek kialakítására.
..és ha már itt tartunk, maga a színsüveg-homlokzat is egy műalkotás:
Jean-François Cantin, Michel Lemieux, Victor Pilon Martin Leblanck a N.O.M.A.D.E. építészeti stúdióval együttműködve hozta létre ezt a multikultiságot, az ötletek, vélemények konvergálását kifejező óriáspixell-architekt-műalkotást.
(és ne feledkezzünk meg az épületen belsejében található, sok díjat bezsebelő, -Aquanov Group szobrászcsoport által készített - szürreális Lipstick Forest-ről sem, melyet 52 rózsaszín fatörzs alkot :)
 
A helyiek városuk fejlesztésének szimbólumaként tekintenek az épületre... a következő percbe/órába/napba vetett hitről szó.
A te városodban melyik épületről gondolnád ugyanezt?