2010. április 20.-án nyílik Buczkó György szobrászművész és Záborszky Gábor festőművész kiállítása.

 

Helyszín: Fészek Galéria (1073 Budapest, Kertész u. 36.)

(megtekinthetô 2010. április 20.2010. május 14.)

A kiállítást kedden délután 18 órakor Fitz Péter művészettörténész nyitja meg.


(Záborszky Gábor és Fitz Péter éppen ekkor lesz 60 éves!)


Buczkó Györgyrôl néhány szóban: 1950. augusztus 13-án született Budapesten. 1969-1974 között a Magyar Iparművészeti Főiskola szilikát tanszékének növendéke (mestere Z. Gács György). 1974-80 között a Salgótarjáni Üveggyár tervezője. 1981-1998 között a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola üveg szakának tanára. 1991-ben alapítója az Élő Glassikusok elnevezésű, üvegtervező művészekből álló csoportnak. 1991-től szervezője a Bárdudvarnoki Nemzetközi Üvegművészeti Alkotótelepnek és Nemzetközi Üvegszimpóziumoknak. 1997-től a tokodi Üveggyár üvegtervezője.

Első korai művei ragasztott síküveglapokból készült kisplasztikák: kockák, hasábok. Az üvegtömbökben tükrökkel tagolta a belső teret. Ebben az időszakban készült első köztéri műve: Szökőkút (1975, Salgótarján).


Ezzel egyidőben a síküveglapok összeolvasztásával és rogyasztással is dolgozik. Ez utóbbi technika válik nála jellemzővé, ezt használja ma is.

1979-ben és 1981-ben részt vett a Dunai Vasmű acélszobrászati szimpóziumain. A dunaújvárosi szoborparkban és a városban felállították egy-egy acélszobrát. Szobraira jellemző a szabályos mértani alakzatokból kiinduló téralkotás, amelyet azonban megbont a beépített motívumokkal. Kísérletező hajlamát bizonyítják gyakran színezett vízzel töltött üvegakváriumai. A ’80-as évek geometrikus, kötöttebb formavilágát felváltja a rusztikus, archaikus kultúrák tárgyi eszközeit idéző kifejezésmód: a rogyasztással készült fekete, szürke üvegplasztikák, amelyek fegyverekre és szerszámokra emlékeztetnek. Gyakran függeszti fel kötéllel üvegplasztikáit.


Legújabb művei a tér újabb megfogalmazására tett kísérletek. Egyszerre redukált formák és az azokból kiinduló összetettebb formavariációk papírból, üvegből bronzból.
(lsd elsô két kép, Kódolat a jövônek, MOM-park)

 

És Buczkó György saját szavaival folytatom:

"Anyag - vázlatok - kísérletek - modell, közben kérdések, kérdések és az anyag válaszol.


Ha van jó kérdés, kisvártatva jönnek a válaszok, ha elég meggyôzô a program jöhet a kivitelezés (az sem baj, ha daru kel hozzá)


Új feladat, új kihívás, új tervek.


30 év tapasztalat ellenére, nincsenek kész válaszok, sem technológiák, sem preferált anyagok.

Csakis a feladat, és az ezzel kapcsolatos igénypontok, elvárások. Alkalmazkodás a térhez, a funkcióhoz, az adottságokhoz és a feltételekhez.

(Az igénypontok és a kompromisszumok eredôje a forma!)


Csak itt és csak most.


Ami az egyik helyen telitalálat, az máshol suta és oda nem illô. (Minden lehet szép, csak nem mindenhol - lám a Te orrod milyen szép, de az én fejemen hülyén nézne ki?!)"


Nyers erô, tektonikus precizitás, maszkulin ôsenergia... az Élet egy olyan sík lapokkal határolt mértani test, ahol számítanak a spanyol inkvizícióra?


Kedden kiderül. Gyere te is!

 

És néhány alkotás.

Kedvcsinálás, nem csak mondás, csinálás:

Zenemeg: Jon Hopkins - Insides

jon hopkins - insides by tashaleto