A 72-es születésű Matti Klenell svéd tervezőt érte az a megtiszteltetés, hogy az innovatív, de ugyanakkor klasszik hozzállású Iittalának tervezzen egy madár-kollekciót.

 

Bizonyára ti is ismeritek az 1972-ben indult, Ooiva Toikka-féle kultsorozatot, amit szintén az Iittala indított útjára, ezért nagy szó, hogy ezt a témát elővették, és mertek újítani.

 

Klennel a tervezés során a szarkák kincs- és ékszer-gyűjtögető szenvedélyéből indult ki... a kész üvegtárgyak (a dekorativitáson túl) kis ékszerdobozkákként is funkcionálhatnak.

 

Segítségei a cég Nuutajarvi-i üvegfúvói voltak, az eredmény pedig két, egymástól ugyan nem sokban, de mégis különböző, madár-ékszerdoboz sorozat.

 

Különvélemyény: számomra konkrétan totemisztikusnak tűnnek, és miután az a pletyka járja, hogy a régi Ooivás sorozatot az ottani átlagemberek giccsesnek tartják, kicsit prograesszívebb vonalat akartak nyomatni... így kerülhetett a képbe Klenell, aki egyébként bútorokat és világítótesteket is tervez, és olyan cégekkel dolgozik együtt, mint a BRIót, Moooi, Muuto, Offecct, és Bals Tokyo.