Végrevégrevégre ajánlhatok egy kiállítást...mégpedig nem is akármilyet: a magyarországi üvegművészet egyik nagy öregjének, Bohus Zoltánnak nyílt kiállítása "Rétegek" címmel.

Igaz, a megnyitóról már lemaradtam, mert későn vettem észre (jan. 28.-án volt), de jó hír, hogy 2010. március 3.-áig megtekinthető a Barabás-Villa kiállítótermében (1122 Budapest, Városmajor utca 44.) hétköznapokon 9-18 óra, szombaton 10-14 óra között.

Bohus Zoltán szobrászművész kiállítása az elmúlt negyven esztendő munkáiból válogat... amolyan delikátessz hát, nem akármi. 

A kiállítás apropója Nagy T. Katalin művészettörténész gazdagon illusztrált kötetének megjelenése. A reprezentatív, 270 oldalas könyv Bohus Zoltán, nemzetközi hírű szobrászművész eddigi pályáját, a 1966 és 2009 között készült fém- és üvegmunkáit mutatja be. (A Geopen Kiadó jóvoltából a kötet a kiállítás időtartama alatt március 3-ig a Hegyvidék Galériában kedvezményes áron megvásárolható.)

Az üvegszobrairól ismert művész azon kevés magyar alkotó közé tartozik, akinek alkotásai megtalálhatók mind a magyarországi, mind a nyugat-európai, s az amerikai múzeumokban, magángyűjteményekben.

Üvegszobrai - melyek az ún. „hideg üveg” ragaszott, csiszolt, polírozott síküveg technikájával létrehozott képzőművészeti alkotások - megannyi asszociációt hívnak elő a nézőben, hol játékos makettek, hol a lehetetlennel parolázó fénycsapdák, máskor rafinált geometrikus alakzatok, vagy éppen jövőbelátó kristálygömbök.

Bohus Zoltán művészetének alapja a geometrikus-konstruktív formaképzés, (munkásságának szerepe hatalmas a hazai konstruktivista üvegszobrászat kibontakozásában, hisz ma is a MOME professzora), de nála a matematika racionalitását mindig felülírja a fény poétikája, ahogy Nagy T. Katalin tanulmányában olvashatjuk; az illúzió és illumináció egyszerre van jelen az üvegszobraiban.

Menjetek el minél többen, aztán kommenteljetek, kinek hogy tetszett!