Egy mondókával kezdeném:
 
Egy boszorka van, három fia van.
Iskolába jár az egy, másik bocskort varrni megy.
A harmadik itt a padon a dudáját fújja nagyon.
De szép hangja van, danadanadan.
 
...kb. erről szól a mai poszt is, amikor Stanislaw Borowski, és három fia, Pawel, Wiktor és Stani Jan Borowski munkásságáról írok :)
 
A sors keze lehet, de már a 44-es születésű Stanisław Borowski (Moutiers, Franciaország) is művészcsaládba született, apja Czesław Zubera volt, szintén üvegszobrairól híres lengyel művész.
 
1981-ben részt vesz a "Neues Glass"-versenyen, Kassel-ben (ez meg is hozza neki a nemzetközi hírnevet), majd végleg Németországban marad.
 
1990-ben létrehozza saját stúdióját, majd 1993-ban először 2 nagyobbik fia, Paweł és Wiktor csatlakozik a közös munkához (Wiktor az egyetlen közöttük, aki a kerekedéssel és a managementtel foglalkozik...de ki tudja..egyszercsak), majd 2007-ben a legkisebb fiú, Jan is, aki épp' befejezi Koblenz-i tanulmányait.
 
A 3 Borowski esetében természetesen három különálló gyűjteményről beszélhetünk, ahol a fiúk munkáin (meglepő:) felfedezhető az apa hatása...
...de minő egybeesés, a stúdió alkotásai jelenleg is három csoportba sorolhatóak: a kis példányszámban készülő munkák (Studio-Line); a lámpákat is tartalmazó kültéri alkotások (Outdoor-Objects),
és korlátozott példányszámú mestermunkák (Artist Edition).
 
Hihetetlen kreativitás, tehetség és szokatlanság mutatkozik meg mindhármuk munkáiban... a öreg munkái kiforrottak, bölcsesség árad mindegyik apró részletéből,
 
 
a fiatalabb nemzedék pedig mintegy lázadásként (de nyomokban a gyökérről táplálkozva) már-már ordító dekorativitással, merészséggel, friss avant-garde-dal kiált figyelemért.
 
Pawel Borowski:
 
Stani Jan Borowski:
 
...nekem kicsit olyanok ezek az alakok, mintha a Varjúdombi mesék szereplői New Orleans-ban élnének, és felturbózták volna őket színekkel :) 
 
(ha nosztalgiázni szeretnél, itt van pár belőlük)
 
Videó Borowski-tárlatokról:

 

Fotók innen, innen, innen, innen, innen, innen meg innen.