Lassan cseng le nálam a legutóbbi holland utazás... oda-oda kacsintok még, és néhány poszt erejéig biztos "rendelek" még az ott ért benyomásokról.
 
...mert itt van pl. ez az Arno gyerek.
 
Nézzétek csak meg: bármikor beállhatna basszerolni egy metálcsapatba...észre sem venné senki, hogy ezt így most hogy.
 
Közbenmeg: mozaik- és multimédia-művész, kurzusokat vezet gyerekeknek, meg VJ, és tervei alapján nem kis ólomüveg ablakok is létrejöttek.
 
A 72-es születésű holland Arno Coenen a holland digitális média fejlődésével együtt nőtt fel, és valószínűleg amikor fiatalként meglegyintette a dolog, jól úgy is maradt...ez a képi világ köszön vissza mozaik-munkáiban, óriásposztereiben (a másik nagy szenvedély nyílván kitalálható a külső alaján: tiniként metálbandában binzsizés, tagok azóta is kapcsolatban maradás... hasonló témájú rendezvényekén ottlevés).
 
Számítógép bekapcs, indult a pixel-tervezgetés...és sorra jöttek ki a kezei közül a modern médián, és hagyományos technikán keresztül összefonódott, majd szimbiózisba került kisebb-nagyobb mozaikok...
 
átjárók mennyezet-díszítése...
 
térburkolat-képei...
 
..és ólomüveg ablakai.
 
2006-os munkáját Middelburg város bíróságán, az épület lépcsőházi bevilágítójában találjuk.
A 100 négyzetméternyi ólomüveg Justitia-t, az igazság jövőbelátó istennőjét ábrázolja.
A valódi igazság-keresés metaforájának e kortárs pixel-verziója közelről csak színes négyzetek egymás-mellettisége, messziről viszont a mérlegelő istennőalak, meg egy figyelő szem kollázsa... a koncepcióval abszolút működik: a dolgok sokszor csak kellő távolságról szemlélve tisztulnak ki, értékelhetők optimálisan.
(A darab a haarlemi glasinlood-dal együttműködve készült.)
 
Vagy itt van a haarlemi fősuli, a Coornhert Lyceum Haarlem egyik workshopjának eredménye: a holland televízió szünetjele, ólomüvegből (egy ilyet én is akartam egyszer készíteni, jól lelőtték a poént :).
 
..és van a Rock & Royal, ami Arno és Hans van Bentem közös vállalkozása, és amelynek égisze alatt egyedi csillárok
ill. az üvegmozaikok készülnek... a képek alapján valóban ügyfelek megrendeléseire (mert azért valljuk be, az valóban csak egy megrendelő agyából pattanhat ki, hogy a nappalija padlójára Lara Croft kerüljön :)
 
Végére két videó, ami a művészről, a művésszel készült, megtekintéséhez szigorúan holland-nyelvtudás szükséges:

 

Fotók innen meg innen.