Volt már olyan érzésed egy épülettel kapcsolatban, hogy meglepődtél, mikor beértél a belsejébe: ez sokkal nagyobb, mint amilyennek kívülről tűnt!
Útibeszámolók egybehangzó véleménye ez Brazíliaváros egyik legütősebb templomáról, a Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida-ról is.
 
A még ma is ultramodernnek számító épület tervezője Oscar Niemeyer volt, és az 1958-as(!) alapkőletételt követően 12 évnek kellett eltelnie, mire 1970 május 31.-én megnyitották a hívők előtt.
 
A 70 m átmérőjű alapkörön elhelyezkedő 16 betonpillér együttese adja ki a speciális hiperboloid szerkezetet (amelyet pl. víztornyok, vagy erőművek hűtőtornyainál használtak leggyakrabban), mely 90 tonnás súlyú.
 
Az éteri hangulatot a padló és a falak fehér márvány borítása alapozza meg, de minderre a koronát a brutális ólomüveg ablakok teszik fel.
(A főhajó belsejében felfüggesztett 3 angyal- (a legkisebb 100, a legnagyobb közel 300 kg súlyú),
valamint a templom előtti téren található 4 apostol-szobor Alfredo Ceschiatti és Dante Croce munkái)
 
A szolid, kék, zöld, barna és fehér színekben megtervezett óriásháromszög ablakok Marianne Peretti tervei alapján készültek.
 
Az oltár mögött álló keresztből kiinduló absztrakt minta végighullámzik a speciális kupola egészén, a lebegő angyalok háttérdíszleteként egyfajta spirituális planetáriumot hozva létre.
 
A meleg színek adta érzelmi turbulenciák itt nem kapnak lehetőséget.... kék-bűntelenség, zöld-nyugalom, barna-megbánás és fehér-feloldozás sugárzik alá... az emberi gyarlóságot csak a padlón végighúzódó vörös szőnyeg szimbólizálja.
 
Az épület mellett található 4 harangot megszólaltató haranglábat Spanyolország adományozta.
 
Miután a templom a Minisztériumok sétányánál áll, és nem egy lakóövezetben, a celebrált misékre csak a nagyon elszánt hívek járnak, turisták viszont annál többen.
Nyitvatartás: naponta 8-17. Misék H-P 18:15; K-P 12:15; Szombat 17:00; V 8:30, 10:30, és 18:00