Az emberiség történelmét végigkísérik a különböző (általában nagy háborúkkal együttjáró) járványok (vö. Prof. Dr. Budai József: Járványok a történelemben c. 2 részes cikkét itt meg itt).

A napokban kezdték meg a legújabb paravírus, a H1N1 A elleni védőoltások beadását nálunk is... mi sem lehet most - akár egy művészi üveggel foglalkozó blogon is - aktuálisabb, mint egy brit művész, Luke Jerram, halálos vírusokról készült üvegszobrai.

(számomra legemlékezetesebb, utóbbi live-art-projektje az volt, amikor kihelyezett az utcára egy zongorát, itt, ott, és hagyta, hogy az arra járó emberek játszanak rajta :)

De nézzük át először röviden, mit is nevezünk vírusnak a biológiában: világunk legkisebb ismert mikroorganizmusai ezek, amelyek mérete körülbelül 20 és 400 nanométer közötti.

Nevük a latin virus, azaz „méreg” szóból ered, mivel felfedezésük előtt egyes vírusos fertőzések baktérium-kórokozóit a kutatók nem találva, feltételezték, hogy e betegségeket nem sejtek, hanem csupán mérgező, élettelen, de valamiképp mégis bioaktív (fertőző) anyagok okozzák.

És milyen igazuk volt, ui. élő és élettelen anyagra egyaránt jellemző sajátosságokkal rendelkeznek.

Paraziták, önmagukban nem mutatnak életjelenségeket, nincs anyagcseréjük, önálló mozgásra képtelenek. Élő anyagként csak gazdaszervezetben, annak folyamatait felhasználva viselkednek. Így tehát nem egyértelmű, hogy élőlénynek tekinthetjük-e őket.

Egy vírus megfelelő sejtbe jutva, annak működését módosítva több százezer példányban is lemásolhatja magát, ezzel a gazdaszervezet megbetegedését, károsodását okozva. Az új vírusok felgyülemlenek a sejten belül, ami egy idő után felreped és elpusztul.

Sokszorozódásuk: 1. rátapad a sejtre → 2. befecskendezi az örökítő-anyagát → 3. átszervezi a gazdasejt működését → 4. a gazdasejt a saját fehérjéjét felhasználva a vírussal azonos új vírusokat termel → 4. a gazdasejt elpusztul és az új vírusok kiszabadulnak, készen a további fertőzésre.

Jerram napjaink leghalálosabb betegségek közül készíttetett el néhányat - úm. himlő, HIV, E-Coli, H1N1, madárinfluenza és SARS - áttetsző üvegből (konzultálva a Bristol Egyetem virológusaival) ... a nem túl eredeti ötlet (nekem inkább tanítási segédeszköz-fílingje van) inkább nevezhető figyelemfelkeltőnek, mint művészinek.. 

...viszont a róluk készült képek megnézegetése után akár ezt is mondhatnánk: a vírusok gyönyörűek.

Escherichia coli baktérium:

Himlő vírusa:

HIV-vírus:

Sertésinfluenza H1N1 A:

Egy lehetséges mutáns variáció:

SARS Corona:

A videón azt láthatjuk, ahogy Kim George üvegfújó ezt a vírust "készíti" éppen:

 

Ez meg - a poszthoz stílusosan - Neneh Cherry egyik klasszikusa, az I've got you under my skin:

Forrás, fotók innen, innen, innen, innen.