Hogy mennyien lehetnek, ki tudja... mert ők egy titkos történet szereplői...
...az (otthonukban) bántalmazott nők élete nehéz érzelmi lakatokkal lezárt ajtók mögött zajlik.
 
Remény és ki nem mondott szavak... rettegés és függés... tanácstalanság és színjáték... hatalmas, lefojtott erők és önbizalomhiány... kontroll-vesztettség... megalázottság... kiúttalanság...
 
Nagy riszpekt minden olyan művész felé, aki saját kreatív vágyai kiélése közben képes arra, hogy felpillantson, és valami olyat hozzon létre, ami felhívja a közösség figyelmét nehézsorsú embertársaink életére, helyzetére.
 
Susan Taylor üvegművész is hasonló projektet indított el a Pittsburgh Glass Center-nél, amikor belekezdett egy hatalmas installáció/szobor, a Communal Nest elkészítésébe.
A hónapokig tartó alkotás folyamatába üveggally-készítő workshopokon keresztül bekapcsolódtak a Bethlehem Haven női menedékház lakói is... valamint egyéb üvegművészek a világ minden pontjáról.
(Az alkotás még október 1.-ig megtekinthető a Bingham Galériában (Missouri, Columbia), de a művész szívesen vinné bemutatni máshová is (a műt kísérő kiállítással együtt)...csak meg kell őt keresni ezügyben)
 
sőt...a fészek ma is épül: a weboldalán leírja pontosan, hogyan lehet ilyen üveggallyakat készíteni, és hová kell küldeni - ha esetleg valaki szeretne érdemben csatlakozni.
 
A növekvő menedék-gondolatmenet valójában egyrészt tiszteletadás egy, a nőkben tudattalanul működő fészek-ösztön előtt ... másrészt kifejezi azt a jeges iszonyatot, ami a boldogság kékmadarának keresése közben kialakulhat.
 
Az üvegszilánkokon nyugvó fészek központjában, egy varrtüveg párna látható egy széken (összegyűrődött teteje jelzi, mintha valaki nemrég pihent volna ott).
 
Az irányítottság és érzelmi függés témakörében készült egyéb üvegtárgyai inkább csak azt a bonyolult érzelmi rendszert mutatják, ahogyan egy ilyen mérgező kapcsolat működik... a dinamikát sejteti, de a miérteket nem kutatja.
 
Végül, és nem off... ha esetleg a témában érintett van a közelünkben, Magyarországon ehhez a három szervezethet biztosan lehet fordulni segítségért nők elleni erőszak témában:

Telefonos Lelkisegély szolgálatok (anonim módon ingyenesen, éjjel-nappal hívható),
 
NANE (ők működtetnek egy Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonalát: 06-80-505-101 (hívható este 6 és 10 között)),
 
és az Amnesty International budapesti irodája.
 
Fotók innen, innen, innen, innen, innen meg innen.