A Design Terminál Nonprofit Kft. a Magyar Formatervezési Tanács védnökségével rendezi meg 2009. október 2-11. között a Design Hét Budapest című eseménysorozatot a Kreativitás és Innováció Európai Éve programsorának hivatalos részeként. Az idei eseménysor a kreatív energiák tematika köré szerveződik. Kitüntetett figyelmet kap az alkotói kreativitás, a tudás alapú termékek és szolgáltatások, az új generációs anyagok és a XXI. századi technológiák...
 
...így kicsit meglepő, hogy a program hívóidézetei a következők:
 
"Nem a tárgy, hanem az ember a cél." - Moholy-Nagy László festőművész, a Bauhaus tanára, fotográfus, formatervező
 
"A jó design és a kiváló design közti különbség az intelligencia." - Tibor Kalman magyar származású grafikus, művészeti vezető
 
"A jó design jó üzlet." - Thomas J. Watson az IBM alapítója és egykori vezérigazgatója
 
"A szükséglet felismerése a design elsődleges feltétele." - Charles Eames amerikai formatervező, építész
 
"A design értelmes rend megteremtése érdekében tett tudatos erőfeszítés." - Victor Papanek designer, designteoretikus, egyetemi professzor
 
"A vállalat szíve és lelke a kreativitás és az innováció." - Robert Iger a Walt Disney Company elnök-vezérigazgatója
 
...de üsse kő, cool, hogy nekünk is van végre egy design-tematikájú, (immár 2004 óta minden évben, s így) hagyományokkal rendelkező rendezvénysorozatunk!
(még a válság kellős közepén is... itt, ahol a kellően markáns innovációs designhoz szükséges erős ipari (pénzes) háttér igencsak gyengén muzsikál)
 
A program letölthető pdf-ben innen...
 
... mielőtt belecsobbantok a részletes programfüzetbe, kiemelnék néhány üveg- és lámpadesignnal foglalkozó programot:
 
Október 03. 15:00 - A jövő világítása - a CORIAN - Belight Bemutatóterem (1013 Budapest, Lánchíd u. 7-9.)

A napjaink talán legsokoldalúbban felhasználható matériáját, a Corian®-t előállító DuPont a cseh világítástechnikai vállalkozással, a Lucis-szel közös pályázatot írt ki cseh designer- és építészhallgatók részére 2008-ban. Az eredeti és sorozatban is gyártható lámpák tervezésére szóló feladat amellett, hogy remek bemutatkozási esélyt kínált a fiatal tehetségeknek, új alkalmazási lehetőségek feltárását is jelentette a Corian® számára. Az akril és ásványi őrleményből készülő, rendkívül ellenálló, mégis roppant rugalmasan alakítható öntött anyagból valóságos világító műalkotások születtek. A tárlat a pályázatra beérkezett legjobb alkotásokat vonultatja fel. A DuPont Magyarország szervezésében.

Október 03. 17:00 - Kristálysó-design - Sóker Kristálysó Barlang (1066 Budapest, Mozsár utca 7.)

A különleges helyszínen megrendezett tárlaton olyan sótéglából készült egyedi designbútorok, lakberendezési kiegészítők és sóterápiás eszközök tekinthetők meg, amelyek ôsi és korszerű anyagok — kristálysó, fa, fém, üveg, kerámia — társításának jegyében készültek. A megnyitón Mihály Gyula keramikus művész egyedi világzenei és hangterápiás hangszerei is megtekinthetők és kipróbálhatók. A Maak design szervezésében.

Október 04. és 11. 10:00-18:00 - Möbelkunst Designvásár - Elfeledett lámpacsodák avagy a magyar lámpatervezés az 1950 - 1980 közötti időszakban (1097 Budapest Tagló u. 11-13. Kemikál ipartelep)

Kétszer egynapos designvásár – az 1950-tôl 1980-ig terjedő időszak eredeti designbútoraiból, lámpáiból és kiegészítőiből, jellemzôen Skandináviából és Magyarországról. Híres és kevésbé híres darabok 300 m²-en. Design Turkáló. A vásár ideje alatt látható az a lámpagyűjtemény, amely méltatlanul elfeledett hazai tervezők világszínvonalú munkáit vonultatja fel. Eredeti darabok és minden, amit tudni lehet róluk. A Möbelkunst szervezésében.

Október 04. 17:00 - Szemtől szemben - Művészetek Palotája előcsarnok (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Szilikát Tanszékének gyűjteményes kiállításán a kortárs üveg-, kerámia- és porcelánművészet különböző megjelenési formái kapnak főszerepet. Az elegáns ékszerek, innovatív használati tárgyak, elgondolkodtató játékok, hangszerek és izgalmas szobrok mellett sajátos módon láthatóvá válnak a tárgyakat készítő alkotók is. A Moholy-Nagy Művészezi Egyetem szervezésében.

Október 09. 11:00 - Finn Fatale - a Design Hét 2009 sztárvendégének, Harri Koskinen előadása (MOME Auditórium, 1121 Budapest, Zugligeti út 9—25.)

Harri Koskinen napjaink egyik legismertebb finn designere. Nemzetközi hírnevét a 2000-ben az Issey Miyake Design Studio Gallery-ben rendezett önálló kiállításával alapozta meg. Megrendelői között olyan nagy nevű cégek szerepelnek, mint az Artek, a Cassina, a Finlandia Worldwide, az Iittala, a Magis, a Marimekko vagy a Muji. Sikerét a legrangosabb díjak és a világ számos táján bemutatott válogatások fémjelzik. A design alapvető kérdéseire reflektáló praktikus és innovatív tárgyai közül a jégkockába dermesztett villanykörtét formázó Block lámpa a New York-i Museum of Modern Art design gyűjteményében is helyet kapott. A WAMP és a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem közös szervezésében.

Október 09. 17:00 - Pointzero Grand opening - Pointzero tárgykultúra (1025 Budapest, Szépvölgyi út 92/G.)

Gaye Cevikel napjaink tárgykultúrájának avatott szakértője, a progresszív török formatervezés ékkövét jelentő vállalkozás, a Gaia&Gino létrehozója. A márka prémium lakberendezési kiegészítőkből álló kollekcióiban egyaránt megtalálhatóak a Jaime Hayon, Karim Rashid, Defne Koz és Andrée Putman által tervezett különleges alkotások. A 2004-ben alapított és mára Good Design Award és Design Plus díjakkal is kitüntetett tárgyakat kínáló cég bemutatkozó eőadása.

A Design Hét Budapest tehát ebben az évben is a főváros egész területén zajlik majd, a nagy múzeumoktól kezdve a kis műhelyekig, a közterektől a különféle szubkultúrák kedvelt helyszíneiig. Természetesen lesz Magyar Formatervezési Díj kiállítás, speciális WAMP, Pecha-Kucha Night és számos divatbemutató. A tavalyi év sikerére való tekintettel folytatódik a kedvezményes vásárlási akció, amelyben idén 60 üzlet, bemutatóterem és műhely vesz részt, 20% kedvezménnyel. A Design Terminál Versenyben című kiállítása magyar tervezők közreműködésével létrejött, a nemzetközi színtéren sikeresen helytálló termékeket vonultat fel.

A számos nemzetközi vonatkozású design programban fontos szerepet kap a finn formatervezés, ezért az idei Design Hét Budapest sztárvendége a finn Harri Koskinen, de Budapestre jön a finn Re-interpreting Nature tárlat is, mindkettő a WAMP szervezésében.

Szintén külföldi alkotók munkáit hozza testközelbe a Swiss Design in Hollywood című kiállítás, a dán INDEX 2007, valamint a Corian® által a cseh designer- és építészhallgatók számára kiírt pályázat legjobbjaiból szemezgető tárlat is.

A hétvégéken Design gyerekeknek címmel speciális foglalkozásokra kerül sor a nagyobb kiállítási helyszíneken, így a fesztivál történéseibe a legfiatalabb korosztály is bekapcsolódhat.

Új elem a Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj, továbbá a Design Terminál Nyitott Stúdiók kezdeményezése, amely során a nagyközönség 16 kortárs designer műhelyébe, stúdiójába látogathat el.

Az eltelt évek alatt a Design Hét professzionális, nemzetközi összehasonlításban is jelentős fesztivállá nőtte ki magát, erre kommunikációjának számos új eleme is utal. A hivatalos megnevezés kiegészítése – a Budapest szó használata – az esemény megkülönböztetésére szolgál az európai design hetek sorában. Ennek tudatosítását segíti a Vargha Balázs (Stalker Studio) tervezte új logo, valamint az a komplett vizuális rendszer, amely a szervezők szándéka szerint hosszú távra szól. Ez az új arculat jelenik meg a Design Hét Budapestet népszerűsítő közterületi reklámkampányban is, melynek keretében a közel egy hónapon keresztül városszerte látható Citylight poszterek és járműreklám mellett az Erzsébet-hídon és az Erzsébet téren elhelyezésre kerülő zászlók tucatjai hangsúlyozzák a fesztivál jelentőségét.

Zárójeles megjegyzés, hogy míg a világ fontosabb design-trendjei a design és a művészet összekapcsolódásáról szólnak, sajnálatos módon úgy tűnik itt, - ahol egyrészt a lakásukat be/átrendezi vágyó vásárlók, másrészt a lakberendezők is fél életüket az IKEÁ-ban töltik - ezt az apróságot figyelmen kívül hagyva a skandináv designt erőltetik. Még mindig.

Öröm az ürömben, hogy sok magyar tervező munkájával találkozhatunk majd, és kellő számú minőségű programon (külön szuper, hogy gondoltak a gyerekekre is!) vehetünk majd részt!