Az utóbbi időben többször is az utamba került a téma: mit lehet tenni, ha lakásunk valamelyik részébe jusztse bír bejutni a természetes fény, pedig jó lenne...
 
...(sajnos) a kérdés nem oldható meg némi falbontás nélkül (átalakítás előtt kérdezz meg (kezelőorvosát, gyóccerészét) egy statikust, ui. csak válaszfalakat lehet megbolygatni, tartófalakat nem), de ha már legalább a szomszédos helyiségben van bőven a fényből, akkor maradt egy lehetőség: ez pedig az üvegtégla.
 
Az 1900-as évek eleje óta alkalmazott anyag kezdetben valóban ablakpótló szerepet töltött be, ma már azonban belső térformálóként, díszítésként is egyre népszerűbb.
Egyenes vagy ívelt válaszfalak, térelválasztók, bútorok, járófelületek, boltozatok, kupolák készülnek üvegtéglából, a felrakása miatt kialakult négyzethálós rendszer előnye pedig, hogy sokféleképpen variálható, határtalan kreatív megoldásokra, formai játékra is lehetőséget ad.


Az üvegtéglafalon átszűrődő puha, szórt fény úgy törik meg, hogy a belső tér varázslatos hangulatot kap, a rendkívül széles
 szín- és formavilág pedig számtalan lehetőséget rejt... exkluzív kiegészítő díszítményekként is nagyon dekoratív a hatásúak, különösen akkor, ha az üvegtéglák színét és mintázatát is jó érzékkel választjuk meg (és merjünk végre kicsit merészebben színeket is használni, ne csak a színtelen verzsönöket!...de ha mégis a klasszikusoknál maradunk, előnye, hogy tulajdonképpen bármilyen színvilág jól kapcsolódik hozzá).
 
Belátnak-parások is nyugodtan használhatják akár fürdőszobákban is, mert beereszti a fényt - így végre ide is pakolhatsz növényeket! - , optikailag mégis szeparál...  néha pedig elég csak a fal felső hányadában betenni pár sort belőle. 
 
A gyártók által felkínált számtalan ötletes kiegészítő elem még szabadabb fantáziálgatást tesz lehetővé: ilyenek a nyitható keret, mely a szellőztetés egyik megoldása, vagy a hatszögletű, négyszögletű sarokelemek, melyek a hullámos vagy törtvonalú falak lehetőségét biztosítják.

(Sokszor szinte szóba se kerül, pedig praktikus: oldalhatáron álló épületek szomszéd felé eső falába is beépíthető, nagyobb bevilágító felületet biztosítva, mint az engedélyezhető hagyományos ablak.)
Az üvegtéglák egyes fajtái a betörés elleni biztonság szempontjából is kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek, acéllal megerősítve gyakorlatilag áttörhetetlenek, így akár bejárati ajtó mellett is alkalmazhatjuk az előszoba természetes fénnyel való megvilágításához.

Az üvegtégla klasszikus energiamegtakarító anyag. Jó a hőszigetelő képessége, mivel a benne lévő légüres tér miatt a termék hőszigetelése jobb a szabályos kettős üvegnél. További előnyös tulajdonsága, hogy hatvan százalékos páratartalomnál garantáltan nem párásodik. Előnyös tulajdonságai közé tartozik még, hogy hangszigetelő felületként is hasznosítható lakóterek elválasztásánál.

A különböző színekkel és felületekkel, mintázatokkal (legyen az gyári vagy anyagában színezett kézműves alkotás) számos egyedi megoldás alakítható ki, mellyel rendkívül látványossá tehetjük lakásunkat (rendelőnket, üzletünket, irodánkat)... de körültekintően tervezzünk: beépítése után már csak nehezen kibontható.

Fotók innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen meg innen.