Van már programod július 28.-án este 6-ra?
 ..ekkor lesz ugyanis a SITU csoport új, Makett c kiállítás-megnyitója a FISE galériájában (látogatható egészen augusztus 8.-ig).
(legutóbbi munkáikat tavaly decemberben láthattátok a Geppetto-ban)
 
A kiállítást Fekete László keramikusművész nyitja meg.
 
De mi is ez a Situ nevű formáció?
 
A Situ csoport egy baráti társaság által létrehozott művészeti egyesület.
Balogh Judit, Bükki Eleonóra, Farkas Vajk, Kóczián Tünde, Tomay Katalin és Varga Erika.
 
A tagok 2001-től, az akkori Magyar Iparművészeti Egyetem szilikát szakára jártak együtt.
A közös munka során fűzték szorosabbra barátságukat, és szándékukat arra vonatkozóan, hogy később is együtt szeretnének megjelenni, dolgozni, reflektálni a bennük történő változásokra. Azóta több év eltelt, szétszóródtak országban, világban, de amikor lehetőség adódik, újra összegyűlnek, és a régi légkörben dolgoznak együtt.

Van ebben valami színdarab vagy film-szerű: együtt végzett csoporttársak, akik évek múltán újra és újra összejönnek, hogy megalkossák a külön töltött idő történéseinek eredőjét - tudom, ez most hülyén hangzik, de kedvem lenne egy kis kamerával rögzíteni ezeket a újra-találkozós, alkotós rebootokat...

...ahogy mindegyikük (ki tudja milyen aktuális élethelyzetből visszacseppenve) összeszedi a gondolatait, a szerszámait, az érzéseit, a vázlatait, és összejönnek itt-ott... vajon folytatják a nagy beszélgetéseket ott, ahol legutóbb abbahagyták? hogyan látják a másik szakmai fejlődését?

(E nagyon intim gondolatmenet megmutatásáról eszembe jutott még egy hasonló kultúresemény: Máté Gábor színész-rendező Zsámbéki Színházi Bázisának egyik előadás-sorozata, ahol évről évre a 6 éve végzett színész-osztálya játssza el valamelyikük aktuális életét.)

Ennek a közös munkának az eredménye (ami lehet szobor, kisplasztika, fotó, grafika), - kiegészítve az egyénileg alkotott munkákkal - maga a kiállítás,

..ami, reméljük, még sok alkotáson keresztül hozza még közelebb hozzánk az alkotókat.

Zene mára, a témához (klip béna, a zene viszont annál kevésbé): Coldcut: Walk a mile in my shoes