Kilószám pakolom itt fel a blogra a színesebbnél színesebb képeket, meg írtam is már néhány szín hatásáról itt meg itt ... de csak most jut eszembe, hogy beteszteljem, vajon minden olvasóm látja-e rendesen mindazt, amit én mutatni szeretnék...
 
Sok színlátás vizsgáló teszt ismeretes - köztük a most bemutatott Ishihara-teszt ... de létezik még Velhagen-teszt, Rabkin-teszt, Holmgren-féle pamut-próba, Farnsworth-Munsell 100 Hue Teszt és még csillió...
DE magában igazából egyik sem ad megnyugtató választ arra, hogy valaki színtévesztő vagy sem, inkább az irányt mutatja, és más, komplexebb vizsgálattal együtt mutatkozik meg a probléma igazán...
(természetesen folynak kutatások a témában, pl. viszonylag új módszernek számítanak a Wenzel Klára, Kovács Ilona és Böhm Veronika nevével fémjelzett Color Contour és a Contour Integration tesztek)
...ezért már most, az elején leírom, hogy ez nem egy profi teszt, de ha valamelyik ábrát nem látod rendesen: forduljonkezelőorvosáhozgyógyszerészéhez.
 
A körülöttünk zajló világról öt érzékszervünk által (plusz a 6. érzék :) szerzünk tudomást, az információk legnagyobb részét, 90%-át szemünktől kapjuk (a többi: hallás 5%, tapintás 2%, ízlelés 2%, szaglás 1%.)
 
Az emberi szem színesen lát, ezért a színes információ talán a legfontosabb adat számunkra... tájékoztató, de egyben hangulatformáló is.
A színes látás eszköze a szem és az agy. A szem miniatűr, nagyfelbontású digitális kamerához hasonlóan működik, amelyhez az adatok értelmezésére és tárolására hatalmas kapacitású számítógép: az agy csatlakozik.
A szemünkbe bejutó fényt a szem "objektívje", a szemlencse, a szem hátsó felszínét borító ideghártyára (retinára) fókuszálja. A retinán a digitális kamerák képfelvevő felületéhez hasonlóan érzékelő elemek milliói helyezkednek el. A látás érzékelő elemei, az esti fényben működő mintegy 130 millió pálcika és a nappali fényben működő mintegy 7 millió csap száma meghaladja a legnagyobb felbontású digitális kameráét is. Az érzékelő elemekhez idegek kapcsolódnak, és az ingereket a szemidegen keresztül az agy felé továbbítják.
Az esti látás elemei, a pálcikák, nem látnak színeket, viszont rendkívül érzékenyek. A nappali látás elemei, a csapok, kevésbé érzékenyek, ezzel szemben színesen látnak. Ezt az teszi lehetővé, hogy a csapokban három különböző pigment található. Ezek közül egyik a vörös, másik a zöld, harmadik pedig a kék fényre érzékeny.
Ezek a pigmentek nyelik el a fény vörös, zöld illetve kék részét, és attól függően, hogy melyikből mennyit tudtak elnyelni, kialakulnak a színárnyalatok.
 
A színtévesztés örökletes rendellenesség.
Európában a felmérések szerint a férfiak 8%-a, a nők 0,5%-a öröklötten színtévesztő, vagyis a színtévesztés előfordulása a férfiak körében 16-szor gyakoribb, mint a nőknél.
A probléma az X kromoszóma hibájából ered. Egy nő csak akkor lesz színtévesztő, ha mindkét X kromoszómája hibás. Ha csak az egyik hibás, akkor ő csak hordozza a színtévesztést. A férfiaknál az X kromoszóma hibája színtévesztést eredményez (XY).


A megfigyelések szerint a színtévesztők, sőt a színvakoknak nevezett súlyos színtévesztők is látnak színeket, de egészen másképpen, mint a jó színlátók, és általában csak kevés (néha mindössze néhány száz) színárnyalatot tudnak megkülönböztetni. Egy jó színlátású ember ezzel szemben akár 4 millió színárnyalatot is fel tud ismerni!
 
Színtévesztők esetében mind a három színérzékelő receptor működik, de valamelyik típus érzékenysége lecsökkent. Színvakok esetében legalább az egyik színérzékelő receptor nem működik, de két. Illetve három receptor hiánya is előfordul.
 
Magyarországon körülbelül 400 ezerre tehető a színtévesztők száma.
 
A színtévesztésből fakadó információvesztés a színérzékeléskor rontja az életminőséget, rontja az információ feldolgozás biztonságát, és ezeken keresztül negatívan befolyásolja a felismerés reakcióidejét, egy színtévesztő az élet minden területén hátrányos helyzetben van a jó színlátókhoz képest:
nem kaphatnak hivatásos jogosítványt; a színtévesztő csak pár ezer színárnyalatot lát, esetleg csak pár százat, ezért nem veszi észre például, hogy beszélgető partnere elpirul vagy elsápad, így fontos metakommunikációs ismeretektől esik el.
Nem tud megkülönböztetni érettebb és kevésbé érett gyümölcsöket, nem veszi észre az eltérő színárnyalatokat fogpótlásnál, kozmetikai szereknél, stb.
A színes betűkkel nyomtatott szövegek, ábrák, térképek nehézséget okoznak számukra.
 
Nem akarok senkit paráztatni, de több, mint 100 olyan foglalkozás ismert, amelyeknél a színtévesztő nem-, vagy csak korlátozással dolgozhat... vagyis ahol egyértelműen  hátrányos helyzetet jelent, ezek:
ABC eladó, Általános vegyésztechnikus,Általános vegyipari szakmunkás, Anyagvizsgáló technikus, Ápoló, Autóelektronikai műszerész, Bábos, Bányagépész, Bányagépész technikus, Bányavillamossági szerelő, Bányavillamossági technikus, Bőrdíszműves, Burkoló, Buszvezető, Címfestő, Cukrász, Csecsemőgondozó, Darukezelő, Dekoratőr, Dísznövény kertész, Drog és toxikológiai technikus, Ékszerész, Elektronikai műszerész, Elektrotechnikus, Élelmiszeripari laboráns, Erősáramú elektronikai technikus, Fazekas, Fémipari anyagtechnikus, Fémkohászati technikus, Fényező-mázoló, Fényképész, Festő, mázoló, Fizioterápiás asszisztens, Fodrász, Fogászati asszisztens, Forgalomirányító, Gépipari számítástechnikai technikus, Gombatermelő, Grafikus, Gyengeáramú technikus, Gyermekgondozó, Gyógynövény termelő, Gyógypedagógus, Gyógyszertári asszisztens, Gyümölcs, szőlőtermesztő, Háztartás elektronikai műszerész, Híradásipari technikus, Hús és hentesárú eladó, Informatikai műszerész, Iparművész,  Irodagép technikus, Járműelektronikai műszerész, Járműelektronikai technikus, Kárpitos, Kelmefestő és tisztító, Képfeldolgozó, Képzőművész, Keramikus, Kertész, Kertész és növényvédelmi technikus, Kirakatrendező, Konfekció, méterárú és lakástextil eladó, Kozmetikus, Környezetvédelmi méréstechnikus, Kötő, Közlekedés üzemviteli, hajózási és kikötői technikus, Közlekedés: metróvezető, villamos vezető, Közlekedésautomatikai műszerész, Lakberendező, lakberendezéscikk eladó, Mechatronikai műszerész, Multimédia fejlesztő, Műanyag feldolgozó, Nyomdai fénymásoló, Nyomdász, Nyomdai technikus, Olvasztár, Operatőr, fotóművész, Optometrista, Óvónő, Parképítő, Porcelánfestő, Repülőgép műszerész, Szakács, Számítástechnikai műszerész, Számítógép kezelő, Szitanyomó, Szobafestő, mázoló és tapétázó, Szőlő és gyümölcstermesztő, Szőnyegszövő, Szűcs, kesztyűs, cipész, Távközlési műszerész, Teherautó vezető, Televízió műszerész, Textilfestő és kikészítő, Textilvegyipari technikus, Tímár, Üvegfestő és ólomüvegező, Vadász, Vaskohászati technikus, Vasútüzemviteli ellátó, Vegyészanalitikus, Vegyészlaboráns, Videotechnikai műszerész, Villanyszerelő, Virágkötő, Vonatvezető, vonatkísérő.      
 
Zárszó:
A színtévesztés nem gyógyítható.
(de a normál szemüvegekhez hasonlóan, színlátást korrigáló lencsékkel a színlátás javítható).
 
Íme a teszt (amiről nekem mindig Mézgáék Köbükivel történő kapcsolatfelvételének megjelenítése jut eszembe), amiből csak 15-t tettem fel ide, a többi itt:
 
Online teszt béna poénnal a végén (én szóltam!) itt.
 
Fotók, infók, innen, innen, innen, innen, innen, meg innen.