Gyerekkorom egyik kedvenc meséje a Pom-Pom volt.
Egyik részében a Golyókapkodót mutatta be (persze ebben is lenyomta Gombóc Artúr a "milyen csokit szeret"-szpícsét), vicces volt már akkor is elképzelni, ha mindenhol, ahol fegyvert rántanak, előbukkanna az a bazinagy varjúszerű golyóelkapó szerkezet.
(ha valaki nem emlékezne, íme:)

Persze nem ülhet minden fontosember meg bankos kisasszony mögött egy ilyen, úgyhogy sürgősen ki kellett találni valamit az gonoszok ellen: jött hát a golyóálló üveg.

 Vagyis tisztázzunk valamit már az elején:
a "golyóálló üveg" egy köznyelvi kifejezés, így nevezik azt az üvegtípust, ami különösen ellenálló a rá leadott lövésekkel szemben, ám mivel jelenleg nem lehet minden golyót megállítani, pontosabb, ha a golyóval szembeni ellenállóság (bullet-resistant) fokozatairól beszélünk.
 
A golyó-ellenálló üvegbe általában egy erős, de átlátszó anyagot építenek be a sok-sok üvegréteg közé, ami valamilyen áttetsző műanyag, polikarbonát (pl. Armormax, Makroclear, Cyrolon, Lexan vagy Tuffak)...
...a kívánt eredmény pedig egy szabványos üveglap tulajdonságaival bír, vagyis átlátszó, minősége pedig attól függ, milyen kaliberű kézifegyver elleni védelemben kell részt vennie.
Az ok, amiért még mindig az üveg lehet a nyerő ezen a területen, - és nem a műanyag -, hogy sokkal keményebb (bár a legújabb kutatások már egy ALON (alumínium oxynitride) nevű anyagról szólnak)
 
Becsapódáskor hiába kő-papír-ollóznak, a golyót szétlapítja az ütközés, illetve a rétegek elnyelik annak energiáját, mielőtt az előbukkanna a másik oldalon. 
(természetesen nem sima ablaküvegek rétegeiről beszélünk, hanem különböző mechanikai-, hő- és kémiai-edzéssel kezelt üvegekről)
A standard golyóálló üveg egyébként általában 20–70 mm vastag (a támadó fegyver fajtájától, a leadott lövés távolságától függően)
(A II. Világháború alatt kifejlesztett verzióban az üvegrétegek között használt anyagok a polyvinyl butyral, a poliuretán vagy az etilén-PVC-acetát voltak, ezeket főleg harci járművekben alkalmazták, kb. 100–120 mm vastagok, és rendkívül nehezek voltak.)
További fejlesztéseknek köszönhetően létezik egy ún. egyirányú golyóálló üveg, ilyet alkalmaznak majd minden páncélozott pénzszállító autóban.
Ez azt jelenti, hogy az üveg a külső részén, ahová a leadott lövések érkeznek, ellenálló, de a másik oldalon nem... vagyis egy ilyen autó megtámadása esetén az őröknek lehetőségük van - mérlegelés után - belülről, az üvegen keresztül az ellenre tüzelni.
A golyóálló üveg ma már szinte minden olyan helyen, és helyzetben ott van, ahol valami értékes (vagy értékesnek vélt) tárgy, személy védelméről kell gondoskodni.
 
Bankok, posták főpénztárosai, pénzváltók gyerekarcú alkalmazottai nyugodtan ülhetnek mögötte (érdekes tény, hogy szerintem azóta van gyakrabban bankrablás, mióta a golyóálló ablakok mellett, több, nem védett helyen dolgozó ügyintézői pultnál is adnak ki pénzt, de ne is menjünk bele ebbe a "dizájnoljuk meg a bankfiókokat, és sz.rjunk a dolgozóink életére"-sztoriba, hanem nézzük meg újra (és újra), hogyan rabol bankot Virgil Starkwell:

II. János Pál pápának pl. 1981 május 13.-ig eszébe sem jutott, hogy így védje magát szokásos kis kocsikázásai során, sajnos meg is lett az eredménye...

...azóta van szép, fehér, zárt pápamobil, ami ilyen:
 
...avagy íme egy kép Obama beiktatási ceremóniájáról...
..és ugyanaz a hely, még üresen (vagyis diszkrét golyóálló panelektől roskadozva):
 
Gondolom mondanom sem kell, hogy minden magasrangú államférfinek dukál egy golyóálló üveggel (is) felszerelt autó (amit, könyörgöm, ne hívjunk már autónak, hisz'  olyan mutáns az, ami már csak külsejében tűnik annak).
De ilyen üveget használnak az állatkertek azon falaiban is, ahol közelről szeretnék megmutatni pl. a nagymacskákat:
 
... és emögött lakik Mona Lisa:
 
... illetve Michelangelo Pietá-ja (egy 70-es évekbeli incidens miatt, amelynek főszereplői egy őrült ausztrál turista és egy kalapács voltak):
 
A funkcionális design is bele-belekap időnként a témába: egy ilyen üvegből készült kádba is merészebben bele lehet csobbanni...
 

...a merész holland Pete Matthews egy Swarovski design-pályázaton indult bang bang bang bling bling bling-fantázianevű, golyóütöttemintás csempeterveivel, már ha valakinek bejön az efféle gengszter-sikk: 

...Aviad Gil pedig ilyen, szerintem határozottan hátborzongató asztal mellet (amit egyébként egy Volvóból szedtek ki, majd színeztek meg kissé) képzeli elkölteni a családi vacsorát:

(legeslegelső kép egy Wondebra reklám: készítője a Publicis Frankfurt Agency, art director: Hendrik Frey)
 
Végére videó lövés-tesztről (yes, slow motion is):

Valamint két sokking-videó, első egy olckúl film, ahol a teszthez feleség tartja feje elé a golyóálló üveget: 

...emitt meg épp' egy katona életét menti meg élesben egy ilyen ablaküveg: