Álmos, reggeli lomházós csendes, kis utcákban... őszi, szitáló esőben hajrázós... zihálós-leizzadós a Margit-szigeten... izomlázas magadszétgyilkolós süppedős pályák körein... égő fejjel tömegrendezvényen célbaérős... rogyvafékezős-lábremegős le a Gellért-hegyről...
Ismerős az a rászoktatós érzés a testedben, amikor oxigénért kiált a tüdőd, az izmaid meg szétszakadnak, de mán?
Aki volt olyan szerencsés, hogy a futásban találta meg adrenalin-függése forrását, tudja miről beszélek (bővebb ragozás pl. itt)
 
A görög Kostas Varotsos 1988-ban készült athéni üvegszobra a világtörténelem egyik legjelentősebb csatájából merített ihletet.
Csak hogy frissítsünk egyet az emlékezetünkön: a marathóni csata a görög–perzsa háború egyik legjelentősebb ütközete volt, amely Athén és a perzsák között zajlott i. e. 490-ben. I. Dareiosz hadai ütköztek meg a Miltiadész vezette görög sereggel. A csata, mely görög győzelemmel végződött, nagyrészt Hérodotosz leírásából ismert.
A legenda szerint a hírnök, aki Athénba elvitte a győzelem hírét, úgy kimerült a futástól, hogy odaérve csak annyit bírt mondani, hogy „Győztünk!”, és holtan esett össze. Futása inspirálta a maratoni futást, melyet először az 1896. évi nyári olimpiai játékok során rendeztek meg, hossza ma 42,195 km.
 
Egy futót, üvegszobor formában ábrázolni, úgy, hogy annak dinamikája ezáltal egyetlen tárgyba sűrűsödjön, nem könnyű feladat.
 
Láthattuk pl. a híres/hírhedt The bodies kiállítás futóját...
vagy itt van Peter Jansen Materialise.MGX-technológiával készült alakja...
Az üveglapok által a tér és az idő mozgalmas keretébe fagyasztott alak (a "Dromeas" vagy görögül Ο Δρομέας) ma Athén egyik szimbóluma, bár kiállításának évében nem aratott osztatlan sikert a mű... (a helyiek közül nem kevesen egyszerűen csak "The Thing"-nek hívták.)... eredetileg a Omonoia téren volt, de a tér alatt futó metró rezgéseinek kitett súlyos darabot, megóvása érdekében áthelyezték mai helyére, a Hilton szálloda elé.
Az alakot körbejárva további izgalmas mozgalmasság rajzolódik ki az üvegdarabokon át-áttörő fénynek köszönhetően
Kostas Varotsos 1955-ben született, Athénban. Képzőművészetet és építészetet Olaszországban (Accademia Di Belle Arti - Róma, Universita Di Pescara), és New York-ban tanult.1999 óta a thesszaloniki Fine Arts at the University for Architecture kinevezett professzora. 
Munkáival a világ számos részén találkozhatunk, blogján be is mutatja őket.
(egyik grandiózus munkája a La Morgia az Appeninek hegységben található, kis videó a mű készítéséről szól)

 

Fotók innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen meg innen.

www.mlahanas.de/Greeks/NewArts/DromeasKostasVarotsos.html