Most érzem igazán, mennyire képtelenség visszaadni így, egy blogbejegyzésben egy hely varázsát, színvilágát, hangulatát...
...főleg, ha ez a világ egyik legnagyobb kortárs ólomüvegablakáról szól.
 
A mexikói Toluca városának botanikus kertjében található Cosmovitral-t (amit neveznek "Vitroplafón"-nak is) mutatnám ma be nektek...lesz sok-sok kép erről a gyönyörűséges munkáról, ahová menetrendszerinti járatokban hordatnám ki Magyarország minden lakosát egy kis töltekezésre.
 
A belvárosban elhelyezkedő épület 1975-ig piacként működött, amikoris Mexikó kormánya úgy döntött, átalakítja azt botanikus kertté, mely munkálatok - az ottani belassult, sziesztákkal "terhelt" tempóval - 1980-ban indultak, és végül 1990-ben adták át a nagyközönségnek.
(maga az épület egyébként 1909-től, szintén röpke 11 évig épült Fundidora y Aceros de Monterrey tervei alapján, amibe Manuel Arratia tervei vittek némi art nouveau-i hangulatot)
 
Az ablak-tabló-sorozat tervezési projektjét Leopoldo Flores Valdés mexikói művész fogta össze, és hogy először számokban is bizonyítsam mekkora munkáról volt szó:  csak maga a terv elkészítése majd' egy évet vett igénybe, a kivitelezésben pedig mintegy 60 kézműves volt érintett, akik 3 év alatt hozták létre a 71 darabból álló sorozatot.
Métereit tekintve kb. 30.000 darabból áll (én egyébként többre saccolnám), és a képek színtobzódásához 28 különböző árnyalatát használták a 45 tonna beépített színes üvegnek, amelyeket Olaszországból, Németországból, Franciaországból, Kanadából, Belgiumból, Japánból és az Egyesült Államokból hozattak
 
Az épület felső ablaksorozatát elfoglaló ólomüveg-remekmű nem véletlenül kapta a Cosmovitral nevet..
(A képek bár külön-külön is értelmezhetőek, valójában egy nagy, összefüggő tabló az egész)
A téma az ember és a világegyetem kapcsolata, melynek egy fókuszpontja van, egy tűzkörben lévő ember-figura, mely pitagóraszi arányaival az év egy időszakában felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg az oda betérőket.
A tavaszi napéjegyenlőség idején  (márc.19. 20, 21, 22 és 23.) a Nap du. 4 és 6 között pont a figura szívén keresztül süt be, varázslatos színes fényrobbanásba borítva a kertet.
(és tudják még fokozni is: ilyenkor egy tükröt helyeznek elé a padlóra, hogy megkettőzzék az látványt !)
 
 A Cosmovitral a nappal és éjszaka, élet és halál, teremtés és rombolás szintézise, melyek ciklikus váltakozása emberi léptékek szerint a világegyetem lényegét adja...
 
...és mely szintézis annak az ideálját tükrözi vissza, hogy az emberek a fényt, az igazságot és bölcsességet keresik, hogy felemeljék az emberi szellemet, eltávolítva a gonoszságtól és tudatlanságtól.
 
Az épületben Mexikóból, Afrikából, Ázsiából, Közép- és Dél-Amerikából származó növények pompáznak, több,mint 400 faj, tudományos neveikkel, rendszertani besorolásukkal szépen feliratozva, üvegházi környezetben.
 
Nyitva keddtől vasárnapig, de.9-től du.6-ig, belépő felnőtteknek 10,  gyerekeknek 5 pezóért.
 
Forrás innen, fotók meg innen.