Carl Sagan fejtegeti az Éden sárkányai-ban (Tűnődések az emberi intelligencia evolúciójáról): amikor azt szeretnénk elérni, hogy csendben maradjon mindenki körülöttünk, kiadjuk a Pszt!-hangot, és működik...
szerinte azért, mert sejtszintű memóriánkban kódolt a hüllőktől való félelmünk, és milyen hangot ad ki egy hüllő, ha támad, vagy sarokba van szorítva?
Sziszeg. Pusztán ennek a hangnak a felidézése képes arra, hogy torkunkra fagyassza a szót, és megdermedjünk (még azoknak is, akik soha nem találkoztak életükben hüllőkkel)...
 
A 2008 májusában, New Yorkban megrendezett New Finnish Design Week-en mutatta be Noa Bembire a képeken is látható üveg késeit.
(A kiállításon több mint 20 befutott, és kevésbé ismert tervező állíthatta ki munkáit az új finn dizájnt reprezentálva, és olyan nagy nevek bábáskodnak felette, mint pl. az Artek, az Iittala és a Marimekko)
 
A spanyol születésű Bembibre jelenleg Helsinkiben él, és a Muotohiomo Design Studiónál próbálgatja szárnyait...
 
Nem nehéz felismerni a pattintott kőkorszak leletei és a dizájner innovatív kortárs ekcájgja közti hasonlóságot.
Hozza azt a fajta letisztultságot, amit annyira szeretünk a skandináv típusú tárgytervezésben... és plusz adalék ez látványos idő-fless, amivel szépen összeköti a
múltat a modernnel...
 
Az eredeti kőkorszaki eszközökről annyit érdemes tudni, hogy ütögetéssel és pattintással hozták létre eleink, és az ügyes kezeknek köszönhetően pusztán a tárgy létrehozása révén váltak élessé (külön élezés nélkül), és időben javarészt kb. a pleisztocén (hívják Jégkorszaknak is) korszakban keletkeztek, ami úgy kb. 2,4 millió évvel ezelőtt kezdődött és kb. 11 500 éve ért véget.
Ebben az időszakban rendkívül felgyorsult az emberi evolúció, ekkor vált egyre inkább szembetűnővé az ember jelenléte, tevékenysége.
 
Külön érdekesség, hogy legsikeresebb pattintott szerszámok szintén az üveg egyik természetes előfordulási alakjából, a vulkáni üvegből (obszidiánból) készültek, amiről külön posztban írok majd.
 
Noa Bembibre honlapja: