Pár éve kaptam egyszer mailen egy videót, és kész voltam tőle, aztán gépcserék, videó elveszés... mostanában újra eszembe jutott a dolog, és rákerestem...
 
...bár csak arra emlékeztem, hogy egy alulról megvilágított asztalszerűségre kockákat meg félgömböket rakosgattak, és közben oszcilloszkópszerű hullámok közepette csavargatták, torzították a mindenféle elektronikus zörejeket...
 
Megvan a neve: Reactable.
Használati útmutató szerint: a reactable egy asztal-interfészen alapuló multi-touch elektronikus zene-eszköz.
vagyis egyszerűbben...
...több előadóművész egyidejűleg vezérli azáltal, hogy mozgat és forgat mindenféle tárgyat egy megvilágított kerekasztal-felszínen.
A júzerek a klasszikus moduláris szintetizátor elemeit (és kis kezeiket) felhasználva összetett, dinamikus hangtopológiákat képesek létrehozni ilyen-olyan generátorokkal, szűrőkkel, modulátorokkal.
 
(mellékelt videót érdemes klikkelni:
 
 
 
Az eszközt egy barcelonai csapat (Sergi Jordà, Martin Kaltenbrunner, Günter Geiger és Marcos Alonso) fejlesztette a Pompeu Fabra Egyetem, Audiovizuális Intézetének keretein belül...ahol továbbra is fontos kutatási terület olyan zenei interfészek fejlesztése, ahol a tapintás fontos szerepet kap.
 
A reactable csapatát az elmúlt pár évben megérdemelten halmozták el  különféle díjakkal, mint például az Ars Electronica Golden Nicá-val,  és nem mellékes, hogy Björk, utolsó, Volta c. világkörüli turnéja alatt is használták.
(Nálunk legutóbb a Műcsarnokban megrendezett Music Forum Expo keretében lehetett kipróbálni.)
 
Amiért cool:
- több előadóművész tud egyszerre, együtt alkotni
- maximálisan intuitív
- a hangképzésben kihívást jelenthet az ezzel foglalkozók számára
- könnyen tanulható és kezelhető
- cinetrip-ként kivetítve egy friss, mégis fílingjében oldscool látványelem.