A mexikói Chihuuahua sivatagban, Naica városa mellett található a világ legnagyobb gipszkristályait rejtő barlang, a Cueva de los Cristales.


A 2000-ben feltárt barlang - bár a képek alapján varázslatos helynek tűnik - maga a pokol, ugyanis közel 50 fokos a hőség és 100 %-os a relatív páratartalom.

Megfelelő felszerelés viselése nélkül a pára a tüdőben csapódna ki, így az izgalmas barlangászás könnyen fordulna túlélőtúrába.

(a barlangot annak idején feltáró bányászok is majdnem életüket vesztették)


A 300 méterrel a felszín alatt található kristálypalota egyébként egy kb. 30x10 méteres helyiség, ahol a legnagyobb kristáy mintegy 11 méter hosszú és 55 tonna nehéz lehet.


Jules Verne azonnal katapultált volna, ha saját szemével láthatta volna ezeket a majd félmillió évvel ezelőtt keletkezett természet csodákat.

Feltárása előtt ásványokban gazdag, egyenletesen meleg víz töltötte ki az üreget, és a kristályok növekedésében a terület klímájának változásai is fontosak voltak.

Csapadékosabb és szárazabb időszakok váltogatták egymást, és szárazabb, melegebb szakaszokban a párolgás miatt ásványokban gazdag víz szivárgott a mélybe, utánpótlást biztosítva az ásványok növekedéséhez.


Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a barlang sorsa.

Ha a szomszédos üregekben zajló bányászat befejezése után is folytatódik a víz folyamatos kiszivattyúzása - ennek köszönhető maga a felfedezés is -, akkor akár a nagyközönség előtt is megnyithatják. Ellenkező esetben az óriáskristályokat lassan ellepi majd a víz, és szépen nőhetnek tovább.


Végére kisfilm egy ottani forgatásról:

Ha tetszett a bejegyzés, gyere, csatlakozz az Apád nem volt üveges! blog Facebookos klubjához.
Ezt megteheted ide kattintva.

Fotók innen, innen és innen.