"Mozaikot beszüntettem 1918. szept. 10-én." - írta ránk maradt jegyzetfüzetébe Róth MIksa 1918-ban.
Bár ne tette volna... mármint a beszüntetést. .
 
1897-es velencei tanulmányútja után (két olasz maesztrót magával hozva) olyan magasságokba sikerült röpíteni a magyar üvegmozajk-rakás színvonalát, amit itt, azóta senki nem tudott megugrani.
 
A mozaik, mint díszítőelem, öreg, mint az út... az ókori görög, majd római fürdők, középületek, magánházak örökségével bíró műfaj túlélte a vérzivataros évszázadokat, és ma, 2009-ben is itt van velünk...
 
A mozaik szó egyébként a görög muszeion szóból eredeztetett latin opus musivum (múzsákhoz közelálló) kifejezésből származik. A művészeti ág múzsákkal való kapcsolatba hozása azt jelenti, hogy a mozaik igen megbecsült műfaj volt.
Az üvegmozaikot a festészetet utánzó mozaik színesedése (szülte) kúsztatta fel a falakra, a bizánci korban jutott fejlődése csúcsára, majd átmeneti hanyatlás után a historizmus és a szecesszió fedezte fel újra.
 
A modern művészetben is történtek kísérletek feltámasztására, gondoljunk csak kishazánk 60-as, 70-es években épült kórházi folyosóira, metró-lejárataira, középületek auláira.... és urambocsá, nem vennék rá mérget, hogy Rubik Ernő bűvös kockája is nem e szoci-pszichedélia hatása alatt született, majd kezdte meg 1977-ben világhódító útját.... mozaik-kirakós konstrukciójával újfajta játékélményt teremtve az akkor felnövő nemzedéknek...
 
...de visszatérve az üvegmozaik történeti fejlődésére, kétségtelen, hogy a kétezres évek elején visszakúszó retro is jó tett a műfaj újbóli felbukkanásának...és magánházak konyháiban, fürdőszobáiban való megjelenése ma már vastag pénztárcára enged következtetni.
 
Pixelizált képi világa, magas fényű, gazdag színösszeállítása, összetettségéből fakadóan plasztikussága hamar kedveltté tette, így ma oszlopok, konyhák, nappalik, fürdőszobák, folyosók belső tereinek falburkolásán túl kandallók, medencék burkolására is gyakran használják, nem beszélve arról, hogy keretezve önálló képként, iparművészeti alkotásként is megállja a helyét.
(a csúszásgátlást, hőállóságot, tapadást elősegítő technológiák fejődése szintén elengedhetetlen volt a modern igények kielégítése miatt)
 
Színeinek ezerféleségét használva az üvegmozaik sajátos egyediséget varázsol otthonunk bármelyik enteriőrjébe, érzékeltetve: minden dolog sok kicsiből áll össze...
Összemosódása messziről puhán torzítja a térérzékelést...  közelről lapocskái megnyugtató, szétesett, festői hatást gyakorolnak szemlélőjére.
 
A színek, és a fények bonyolult kölcsönhatásának köszönhetően elegáns, eredeti, komplementer szimbiózist alakíthat ki az őt körülvevő miliővel.
 
(a bemutatott mozaikos enteriőrök a Biazza-tól származnak)