Otthonunk első helyisége az előszoba (méretüktől, rendeltetésüktől és megközelíthetőségüktől függően nevezzük előszobáknak, belépőknek vagy éppen szélfogóknak), amely a bejáratot és a lakásunkat köti össze, és nem más mint egy bemutatkozó névjegy, amely előrevetíti egész otthonunk hangulatát.

Nap, mint nap ide érkezünk meg...itt fújjuk ki először magunkat...

... többnyire itt fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket...

.. azokat is, akiket nem kívánunk a családunk nyugalma miatt a lakásunkba beljebb tessékelni...

... és ez az utolsó képünk otthonunkról (és veszünk egy nagy levegőt kilépéskor), mikor elhagyjuk azt.

Az előszoba lakberendezése komoly cselendzset jelent, hiszen ez egy közlekedő tér, zsilipkamra: az előszobából számos ajtó nyílik (sok helyen innen történik a lakás többi helyiségeinek elosztása (toló, nyíló, harmonika, egy vagy kétszárnyú ajtókkal)), néha túlzsúfolt vagy épp sivár, és nem utolsó sorban: nem kap elég figyelmet az itt meglévő fény sem...

A levegősség-és tágasság-érzet egyik elengedhetetlen feltétele, ha (már a tervezésnél) odafigyelünk rá, és az ajtókat minél nagyobb felületen üvegeztetjük.
...és ha már üvegezés, miért ne lehetne olyan, ami harmonikusan, elegánsan képes illeszkedni otthonunk összképébe, színvilágába: ez az ólomüveg (de lobbiznék a savmaratott vagy fazettázott üvegek, és akár egy tükörmozaik-kép mellett is).

Az előszobák fényszegény adottságait figyelembe véve az üvegbetétek tervezésénél az áttetsző színes üvegeket részesítsük előnyben (vagy keverjük szintelen, magában mintás üvegekkel)... ez ugyan megfesti a beeső fényt, remek mintákat vetítve, de keveset vesz el belőle.
(Az ajtók szerelvényeinek fontosságáról egy korábbi posztban már írtam)

A bejárati ajtók mellőzött felülvilágítója (vagy az egy szem kitekintő, hosszanti ablak) egy szépen kivitelezett betéttel külön főszerepet kaphat.
A szélfogó (mint a nevéből is kitűnik), alkalmazásával a közvetlen időjárási viszonyoktól kíméljük meg otthonunkat, de mint fentebb már vázoltam, erre a feladatra is a mind több ablakocskát tartalmazó, de mindenképpen üveges ajtók a legalkalmasabbak (no szigetelés-para: az ólombetétes ablakokat is lehet hőszigetelt technikával készíttetni).

 Lényeg a lényeg: mindig öröm kell legyen a hazaérkezés ismerős, megnyugtató pillanata... és rajtunk múlik hogyan, mivel teremtjük meg ezt magunknak...

De mi a helyzet a fürdőszobával, a fedett terasszal és a lichthoffal?