Fülsiketítő zaj, maszkos emberek... ha mostanában a Szabadság-hídon vezetett át az utad, akkor ilyen audio-vizuális élményekben lehetett részed... rutinos egyetemisták a zajforrás felőli oldalon már messziről takarják a fülüket... na, ez a homokfúvás.
A technológia kiválóan alkalmas szerkezeti elemek fémrészeinek rozsdamentesítésére, és másik  - a mi szempontunkból érdekesebb - hozadéka a homokfúvott üveg.
 
Barkács-órai háttérismeret: az eljárás során általában közepes finomságú homokot fújnak magas nyomáson egy festékszóró-pisztolyszerű segédeszközzel az üvegre, amelyet előzőleg egy védő(dekor)-fóliával látnak el azokon a helyeken, ahol szeretnék megőrizni az eredeti sima felületet. A fólia révén szép, éles kontúrokkal határolt mintákat marathatunk az üvegbe.
 
A művelet során a fújás mélységének változtatásával, és a dőlésszög variálásával a savmaratott üveghez képest sokkal árnyaltabb, plasztikusabb képeket lehet létrehozni.
 
Warning:
A homokfúvott üveget a gyártási technológiából adódóan nagyon nehéz tisztán tartani. Az üvegre szórt homokszemcsék kis "krátereket" ütnek a felületén, ezekben tapad meg a kosz.
Több megoldás létezik az ujjlenyomatok eltávolítására: egyesek az utólagosan is elvégezhető felületkezelésre esküsznek, amely több lépcsős folyamat során a védőanyag molekuláris szinten beépül az üvegfelületbe...mások a szalmiák szesz+víz mixes lemosásra esküsznek (utána száraz törlővel át kell törölni (kellemetlen, szúrós szagú, úh. közben szellőztessünk)
..és olyan tanácsot is hallani, hogy a homokfúvott üvegpanelt érdemes egy sima "ellenüveggel" együtt beépíteni...de szerintem ez már túlzás...
 
A felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok. Nagyobb mennyiségben az építőiparban használják, de világítótestek, ipari mérőműszerek üvegei is készül belőlük ..nomeg kedvenc üvegtípusa a belsőépítészeknek és az iparművészeknek, hiszen tulajdonságai révén egyrészt bensőséges, barátságos hangulatot biztosít (főleg, ha a dekorpanel kap valamilyen célzott megvilágítást), másrészt a megfelelő minta kiválasztásával az "ott van - de még sincs ott" szürkületi zóna-fílinget remekül visszaadja.
Kiváló szórt-fény áteresztő képessége teszi különösen alkalmassá válaszfalak, fürdő- és előszobaajtók, valamint egyéb nyílászárók üvegezésére...
 
..és a mindenféle promó-anyag-készítő reklámcégek egyik nagy kedvence is... (ki ne látott már homokfúvással pohárra, plakettre, borosüvegre stb. felvitt ilyen-olyan logokat, szövegeket...)
 

Akinek még mindig inkább a minimál a szívecsücske, annak bátran ajánlom, de a manapság új trendként jelentkező szürreál-enteriőrökhöz is remek kiegészítő...