Prágában jártál-e vagy?
 
Cím: Pasáž Světozor, Vodičkova ulice, Praha
 
Itt látható az az 1940-es években készült ólomüveg ablak, ami a Tesla Rádiót reklámozza jó nagyban.
Hatalmas fless ez arra vonatkozóan, hogy a művészet, és reklám-készítés képes kéz a kézben járni...
 
Névadója: TESLA (a "TEchnika SLAboproudá" rövidítése) volt a neve a korábbi Csehszlovákia egyik legnagyobb elektrotechnikai vállalat-csoportjának (1921-es alapítása idején még Elektra).
1989-ig szinte minden elektronikai cikket ez a "gyár" termelt a szocialista Cseszkóban, irdatlan mennyiségben, és természetesen az akkori idők szerint pocsék minőségben (elavultságának példája volt, hogy pl. egy dióda-fajtát 30 évig gyártottak módosítások nélkül).
A mai Csehországban ill. Szlovákiában már igen kevés helyen találkozni a cég logójával...
 
..bemutatott ablakunk egy ilyen relikvia.
 
De szót kell ejtenem arról a kivételes emberről is, aki a világ egyéb részein nem egy recsegő rádiót jelent..
 
..egy szerb fizikusról, feltalálóról és villamosmérnökről, Nikola Teslaról, akinek életében 146 szabadalmat (ebből 112-t Amerikában) jegyeztek be a neve alatt, és akiről elnevezték a mágneses indukció Sl mértékegységét (tesla).
 
Mondhatjuk, hogy a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb feltalálója (és ha ma élne, a Steampunk irányzat egyik guruja lenne :)
 
Tevékenységét elsősorban az elektromosság és mágnesesség területén fejtette ki. Több fontos elméleti munkán és szabványon kívül a nevéhez kötődik a többfázisú villamoshálózat, vagy a váltóáramú motor is. Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz.
Hírnevét tovább táplálja, hogy rejtélyes kísérletei folytán sok áltudományos cikk szerzője nevezi meg Tesla munkásságát kiindulási pontként.
 
Hogy tovább hájpoljam: képességeiről legendák keringtek, teljes könyveket képes volt kívülről megtanulni, illetve kivételes vizuális memóriája volt.
Életének magyar vonatkozású momentuma: 1881-ben Budapestre költözött, hogy a Puskás Tivadar-féle American Telephone Company-nek dolgozhasson. A budapesti telefonközpont átadásán, 1881-ben Tesla lett a cég fő elektromérnöke, később pedig az ország első telefonhálózatának mérnöke. A legenda szerint Tesla a pesti Városligetben barátjával Szigeti Antallal sétálgatott és Goethe Faustját eredetiben idézte. Abban a pillanatban Nikola Tesla a földön megrajzolta a váltakozó áramú motor működését, melyen már öt éve dolgozott.
 
1884-ben Amerikába hajózott, hogy együtt dolgozhasson Edisonnal, de pénzügyi vitáik miatt útjaik különváltak, de ez vezetett oda, hogy1887-ben saját laboratóriumot építtetett.
 
Kisszínes: A Marconi-Tesla botrány:
Marconi asszisztense volt Amerikában, ahol láthatta Tesla kutatásait és annak eredményeit. Marconi 1901-ben sikeresen bemutatta a rádióhullámok vezetéknélküli sugárzását. A rádió feltalálásáért 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Tesla beperelte, és azzal a váddal, hogy Marconi ellopta a találmányát. A tárgyalások többször megszakadtak és elhúzódtak, végül 1943-ban, Tesla halála után az Amerikai Legfelső Bíróság hivatalosan is Teslának tulajdonította a rádió feltalálását.
 
Döntse el mindenki, miről szól ez a pompás remekmű: tudattalanul is egy zseninek állít emléket, avagy rossz emlékeket idéző cégére egy eltékozolt nemzedéknek?
 
( fotók forrása: