Ha már előző posztunkban úgyis kilövődtünk a zűrbe, jöjjön egy, az űrkutatás és az üveg témájához kapcsolódó bejegyzés:
 
 A NASA, sok más egyéb okosságon kívül (és inkább ne menjünk bele most a "de mit adtak nekünk a rómaiak"-féle montipájtoni kérdéssorba, mert lehet, hogy hasonlóan járunk, mint ők...) űrruhái fejlesztése közben létrehozott egy érdekes anyagot...
 
A dichronic egy olyan színszűrő réteg az üvegben, ami a fény teljes spektrumából képes szelektálni az egyes színeket...egyeseket átenged, másokat pedig  visszatükröz.... ennek aztán az élet egyéb területén is lettek pozitív következményei..
 
Bár igen költséges előállítani (pl. tökéletesen steril környezetre van szükség), népszerűek a pl. a fotózás területén: ezen szűrőn keresztül sokkal élénkebbnek, telítettebbnek hatnak a színek...
..speciális színképzésén túl kevésbé nyomják a hőt az ilyen izzókkal ellátott reflektorok, ami nem kis teljesítmény, és igazán az értékeli, aki volt már fotózáson vagy forgatáson...
... és egyes építészeti (főleg a kereskedemi) megoldásokban, pl. ilyen halogénizzókat használnak, hogy a szemedben szebbnek tűnjön a hús a hentesnél, vagy a zőccséggyümölcs a hiperben... de szép lassan bekúszik az enteriőr-design területére is.
 
(végképp science-rovat: magas lézer-kárküszöbének köszönhetően ilyen tükröket használnak a világ legerősebb kutatási célú lézeréhez is)
 
Túllépve a kisfilmekanagyvilágban-szekcióból a lényeg: bámulatos gyorsasággal vették át ezt a módszert a művészi üvegékszerek készítésében jártas szakemberek (a legkisebbtől a legnagyobb ékszerházakig), utat engedve a modern stílusú újabb térhódításának.
 
A fémgőzökkel bevitt eljárásnak köszönhetően tetszőleges számú réteget be tudnak juttatni az olvadt üvegbe/hez, aminek következtében áldás-vagy-átok-tulajdonságokra tesz szert:
- a rétegek száma (akár 100 is lehet) és vastagsága (de akár a műhely por-tartalma) következtében nem igazán lehet mindig tudni, milyen csillogása, színösszeállítása lesz a kész alkotásnak...viszont minden darab tutira egyedi és megismételhetetlen.
 
Ezek a nyakékek és fülbevalók - nyakban vagy fülben lengedezés közben  - a bennük lévő dichronic-rétegzettségnek köszönhetően más-más színeket vernek vissza amint elmozdulnak, így gyönyörű, élénken színjátszóssá válnak, vibrálásukkal hatásos módon vonzva a férfiúi tekinteteket a megfelelő helyre...
... tehát csajok, megcsábítós randikra tökéletes választás!
 
fotók forrása:

 

http://www.flickr.com/photos/liskidder/

http://www.michelemcmanusglass.com/