Whereto sorozatunk mai részében, a manapság (csakígytovább!) egyre több otthonban megtalálható - és a lassan beköszöntő tél-víz idején aktuálisan beüzemelgető - kandallók egyik kiegészítőjéről, a szikrafogóról lesz szó.
 
Kétségtelen, hogy egy kandalló üzemben tartása több odafigyelést és energia-ráfordítást igényel (nemcsak egy gomb-elfordítás, és már dől is a meleg).
Ésmég.
Gondoskodni kell a megfelelő tűzrevalóról, majd később a hamu eltakarításáról, és halmozottan fontos, hogy tűzvédelmi szempontból is megtegyünk mindent értékeink, életünk biztonsága érdekében.
Ámde.
A kandalló környékének berendezése, kiegészítőink elhelyezése igazán nagy kihívás a lakberendezés iránt elkötelezettek szemében, hiszen annyira domináns elem, hogy a nappali központjává, szó szerint gyújtópontjává válik azonnal, amint elkészül.
 
Természetesen most nem az afféle, "lóg egy gömb a semmiben, és ég benne a tűz"-típusú minimál design kandallókról beszélek, ami mellett már szinte a tűzifa is toomuch látványelem, hanem az akár természetes kőből jól megrakott, vagy klasszikusabb, fakeretes, avagy valami igazán egyedi stílusúra csempézett kandallókról, amelyek stílusban jól kapcsolódnak a mi kis közép-európai dizájnunkhoz.
 
...és ha már van kandallónk, gyerekkori ének óra-élményeink meghatározó "tűzrevízrevigyázzatok-leneégjenaházatok"-rigmusának tanácsát megfogadva számoljunk azzal az eshetőséggel, hogy a tűzből igenis kipattanhat egy szikra vagy parázsdarab...oszt tovább ne is gondoljuk...
..na...az ilyen esetek kivédésére találták fel a szikrafogókat.
 
Természetesen legfontosabb tulajdonságát már leírtuk, de kandalló-tulajdonosként szeretjük nézni a tüzet (meg együtt élni vele), és az üveg amúgy is adott ehhez a dologhoz (zárt panellel nem élvezhetnénk a tűz-adta szabad lobogást), de akkor miért ne lehetne egyedi?
 
A melegebb színekből megtervezett ólomüveg-szikrafogók szinte kivezetik a tűz energiáját, rezgéseit a térbe.
 
A színtelen üvegből készült panel - kontrasztos vonalvezetésével-  pedig remekül megtalálja a hangot a szoba stílusával, legyen az bármilyen (sőt, kellően rá is segít ott, ahol még van egy kis bizonytalanság).