Minisorozatunk második részében körüljárom, vajon tényleg jó választás-e volt-e azt a színt választani pl. a műtősök ruhájához, amit tavasztól őszig valószínűleg a legtöbbet látunk...
 
Smaragd, haragos, oliva, moha, mocsár, menta, pisztácia, fű...
Szintén a három alapszín egyik tagjáról van szó: zöld.
 
A természet, a bizalom, remény színe. A fejlődés, megújulás, határozottság igényét mutatja. A kölcsönös bizalmon és szereteten alapuló kapcsolat vágyát fejezi ki.
 
A színskála "közepén" áll, s mivel a kék és a sárga elegye, jelöli egyben a színek hármasságát. Ebből adódik kétértékűsége is: lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás, az átmenetiség, a féltékenység ("zöld szemű szörnyeteg" muhaha) jelölője.
 
A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője.
Különösen az örökzöld növényekhez kötődik termékenységi és halhatatlanságot kifejező szimbolika (lásd Karácsony).
Meleg (remény, fiatalság, boldogság) és hideg (változás, átmenetiség, féltékenység); égi és földi keveréke.
Címereken, zászlókon a fejlődést, reményt, az anyaföldet szimbolizálja (és ha már főd, akkor megemlítem a zöldmezős beruházásokat, amelyet olyan új ipari vállalkozást jelölnek, amelyek korábban mezőgazdasági művelés alatt álló területen jönnek létre).

...de szintén a természet példáján lehet az éretlenség (zöldfülű), a tapasztalatlanság és naivság (zsenge) jelképe.

Negatív jelentése: méreg, halál, betegség (elzöldül), a gonosz rontó ereje. A sátánt (és általában a gonosz figurákat) gyakran ábrázolják zöld testtel és szemmel.
Az alkímiában a zöld kő az aranyhoz való átmenetnek felel meg.
.. és ha már szóba került az alternatív világnézet, onnan már csak egy ugrás a módosult tudatállapot témája: a szlengben a marihuánát is "zöld"-nek nevezik.
"Brit tudósok szerint": miután ez a legpihentetőbb szín az emberi szem számára, nagyszerű nyugtató hatása van.

A hagyományos színelmélet szerint a zöld komplementer (azaz kiegészítő) színe a vörös, ezért is válhattak az úttesten való átkelés két ellenpólusává. Orvosi termékeken, gyógyszereken a biztonság feltüntetésére is használják, és ha már a étkezésnél tartunk, "zöld termékként " aposztrofálják a bio ételeket is.

Magyar vonatkozásban ne feledkezzünk meg az 1899-ben alapított Fradiról (avagy újabb keletű megnevezésük szerint: zöld-fehérekről vagy zöld sasokról) sem, akik címerében az öt zöld és négy fehér csík Budapest IX. kerületét, a Ferencvárost szimbolizálja.

..és végül, de nem utolsó sorban, emlékezzünk meg a világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezetéről, a Greenpeace-ről, amelyet 1971-ben alapítottak a kanadai Vancouverben, (központja ma Amsterdamban található), és amelynek emblémájában az olivazöld a békére utal