Jön a fény..jön..jön..neki az ablaknak, oszt jól meglepődik.
 
Több útja-módja is van annak, hogy "megbolondítsuk" ablakbetétjeinket - persze azon túl, hogy tervezünk bele egy brilliáns mintát - : leginkább úgy, ha építünk beléjük mindenféle díszítőelemet jól.
..mármint olyan dolgokat, amelyek lehetőleg áteresztik a fényt, és legalább annyira időtállóak, mint az üveg, egyik-másik ráadásul szépen ki is emeli betéteinket kétdimenziós világukból.
 
Kezdjük egy egyszerűvel: az üvegtányérral (másnéven bucni).
 
Edvárdi és viktoránus ablakbetétekben találunk ilyeneket leginkább, de persze teljesen szabadon oda építjük be őket, ahová csak szeretnénk (pl. a már korábban említett F. L. Wright egynémely piros-kék körös ablaktervében remekül mutatnának), egyes típusaik pedig szerves részei a síküvegnek.

 
Ezek a kör alakú üvegdúsulások leginkább 7-8 cm átmérőjűek (de láttam már fél méteres nagyságút is), színeikben általában homogének (a színtelentől a szivárvány összes színéig..a fusingnak köszönhetően pedig határ a csillagos ég).
 
Rajta áttekintve csavarodik-tekeredik a világ, örvényes torzulását figyelve talán egyértelmű, hogy a fotosopp egyik szűrőjét tán pont ez ihlette.
 
Pötty-, pont-, gömb- és körmániások, hajrá! 
 
(next part: üvegkövek az ablakban)